Pupu māsas • IR.lv

Pupu māsas

Zutiņu jaunās saimnieces Santa Meļķe un Rūta Beirote. Foto — Ieva Salmane
Laura Dumbere

Šādu amizantu iesauku māsas Santa Meļķe un Rūta Beirote ieguvušas zemnieku tirdziņos, jo uz viņu galda aci piesaista neskaitāmu šķirņu, krāsu un formu dārza pupiņas. Bet tas nebūt nav vienīgais produkts, ko ražo ģimenes zemnieku saimniecība Zutiņi

Iebraucot Zutiņu sētā, uzreiz jūties kā īstos laukos. Pretim skrien divi suņi. Apkārt klīst resni un iedomīgi kaķi — viens, divi, trīs, četri… Redz, saimniecībā, kur audzē un uzglabā graudus un maļ tos pašu dzirnavās, kaķi ir ļoti svarīgi «darbinieki», lai peles nedanco pār putraimu maisiem! Un īpašie, lielie Zutiņu putraimi ir viena no viņu svarīgākajām firmas zīmēm. 

Saimniecības maltuvē, ko savām rokām būvējuši tēvs un dēls, ir gaužām auksti. Tā jābūt, lai nevairotos miltu kodes un citi mazi kukainīši, kuriem garšo putraimi, milti, zirņi un pupas. Bet pat aukstumā baltie miltu maisi un skaistās koka dzirnavas smaržo kā Kārļa Skalbes pasakā par kaķīša dzirnavām. Pavasarī, sākoties siltākam laikam, maltuve tiek slēgta un visa aktīvā darbība pārceļas uz siltumnīcām un tīrumiem. Dzirnavas atkal iedarbina rudenī, un to sirds ir vecie, labie dzirnakmeņi, kuri graudus samaļ daudz saudzīgāk, neiznīcinot vērtīgos vitamīnus. 

Zutiņu galvenie darba principi ir saudzīga attieksme pret zemi un senču tradīcijās balstīta saimniekošana pēc labākās sirdsapziņas. Graudaugu šķirnes izvēlētas, balstoties uz to vērtīgumu un kvalitāti, nevis ražas kvantitāti. Tādēļ  Zutiņi uzņemti Slow Food kustībā un ar lepnumu pārstāv lēnāku ēšanu. Arī lēnāku pelnīšanu, jo šīs lietas ir cieši saistītas.

Ir februāra beigas, maltuvē vēl notiek aktīvs darbs. Bet vienā no trim lielajām Zutiņu siltumnīcām jau kuras krāsns. Šeit savus zaļos matu ērkuļus audzē mikrozaļumu kastītes, kas drīz brauks uz tirgiem un veikaliem. Dīgst arī puķu un tomātu stādiņi. Siltumnīca jākurina visu diennakti, tāpēc ģimenes locekļi uz maiņām naktī ceļas un iet piemest pagalītes. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu