Lieliskais gurķis • IR.lv

Lieliskais gurķis

Matīss Kaža. Foto — Lauris Aizupietis
Ieva Puķe

Kinorežisors Matīss Kaža (24), atgriezies no studijām Amerikā, skatītājiem šogad piedāvās pat divus darbus. 5. martā pirmizrādi piedzīvo dokumentālā filma Klejotāji, top arī vesterns. «Ir jābūt lielai degsmei par to, ko dari. Latvijā kino nav kas tāds, ar ko varēs labi nopelnīt. Tur ir jābūt iekšā sirdij»

Absolūts bardaks! Parasti te tā nav, bet tās ir mammas spēlfilmas dekorācijas. Tā runādams, Matīss Kaža ieved istabā ar savādu kultūrslāni. Apsēžas starp putekļusūcēju un ventilatoru, kas acīmredzot noderējis filmas Tukšie krēsli vajadzībām. Matīsa mamma režisore Una Celma vienā Krišjāņa Barona ielas dzīvokļa galā uzņem sociālu drāmu par vardarbību ģimenē, otrā galā datora taustiņus klabina montāžas režisore Gunta Ikere. Viņas vārds ir arī Matīsa jaunās dokumentālās filmas Klejotāji titros. Tā tapusi Amerikā, Japānā un Latvijā.

Zem viena jumta — Matīsa Kažas un Rūdolfa Anžes Deep Sea Studious, kā arī Unas Celmas Fenixfilm. Šeit uz sapulcēm nāk Kažas topošā vesterna Kur vedīs ceļš komanda, filmēšana nesen beigusies. «Man šī haotiskā vide patīk; tāda klasiska, nolaizīta studija ar sterilu kabinetu neinteresētu. Tomēr var iedvesmoties, skatoties uz to ārprātu, kas te katru dienu notiek,» paziņo Matīss. 

Pieredzējušās kinorežisores un ilggadīgā biznesa žurnālista Jura Kažas dēls 2018. gadā ieguvis bakalaura grādu Ņujorkas Universitātes Tiša Mākslas skolā. Kinorežijas studijas novērtētas ar augstāko atzinību summa cum laude.

Latvijas kinovidē Matīss ienāca nevis ar jauna ģēnija ambīcijām, bet smagā darbā atrotītām piedurknēm. Jau studiju laika filmas Meierholda lidojums un Vienu biļeti, lūdzu! daļēji uzņemtas Rīgā, pēdējā no tām bija nominēta 2017. gada Lielajam Kristapam kā labākā debijas filma un ieguva starptautiskās FIPRESCI žūrijas specbalvu, ceļoja uz festivāliem Zviedrijā, Polijā, Indijā, Ķīnā, Serbijā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu