Manai valstij vajag cilvēkus ar Eiropas zināšanām • IR.lv

Manai valstij vajag cilvēkus ar Eiropas zināšanām

3
Gruzijas un Latvijas karogi. Foto: Edijs Pālens, LETA
Davits Kortava, tiesību zinātņu doktorants, jurists

Latvija ir uzticams draugs un sabiedrotais Gruzijai, tomēr pēc studiju absolvēšanas, neraugoties uz darba piedāvājumiem, viņš izvēlējās atgriezties dzimtenē. Latvijā iegūtās kvalitatīvās zināšanas viņš vēlas veltīt savai valstij – tā saka jurists Davits Kortava, doktorants no Gruzijas, kurš pašlaik sekmīgi pabeidzis studijas un ir pavisam tuvu zinātniskā grāda iegūšanai.

Eiropā ir ļoti daudz iespēju

Gruzijā ieguvu bakalaura grādu tiesību zinātnē un sapratu, ka tālākajām studijām nepieciešamas plašākas, Eiropā atzītas zināšanas un starptautiskā pieredze. Izvēloties, kur studēt, nevadījos pēc valsts, bet gan studiju piedāvājuma. Eiropā ir ļoti daudz iespēju, bet es meklēju atbilstošu vidi.

Pirms studiju sākšanas nekad nebiju viesojies Rīgā vai Latvijā. Vienīgais, ko zināju, ka visu gadu būs auksti – to man stāstīja vecāki un vecvecāki, kas padomju gados bija šeit viesojušies. Vēl man stāstīja, ka cilvēki Latvijā nav pārāk atvērti, tomēr šis priekšstats mainījās jau pirmajās studiju dienās.

Gruzīni visā pasaulē ir izslavēti ar savu viesmīlību un draudzīgumu. Bez aplinkiem varu teikt, ka arī latvieši no mums daudz neatpaliek. Latvieši ir ļoti viesmīlīgi, atvērti un draudzīgi. Lai to saprastu, vajag tikai nedaudz vairāk viņus iepazīt. Man nereti jautā, kur slēpjas gruzīnu viesmīlības atslēga? Varu teikt, ka to veido vairākas komponentes – vēsturiski mūsu tauta ir pārdzīvojusi dažādus uzbrukumus un varas pārņemšanas, tāpēc protam novērtēt draugus un sabiedrotos. Viesmīlības pamatā ir arī reliģija, jo gandrīz 90% valsts iedzīvotāju ir pareizticīgie. Nenoliedzami, būtisku lomu spēlē arī laikapstākļi – Gruzijā ir ļoti silts un saulains, tāpēc arī cilvēki ir labsirdīgāki un laipnāki.

Studiju pieredze četrās valstīs  

Studējot maģistrantūrā Biznesa augstskolā Turība, Latvijā pavadīju divus gadus. Pēc tam turpināju studijas doktorantūrā, un tagad līdz zinātniskā grāda iegūšanai atlicis pavisam nedaudz. Apmaiņas programmas ietvaros bija iespēja mācīties arī Nīderlandē, Polijā un Lietuvā, to sekmēja gan pasniedzēju atbalsts, gan augstskolas stipendija. Īsā laikā bija iespēja iegūt plašu starptautisko pieredzi – kopā ar sākotnējām studijām Gruzijā, manā kontā šobrīd ir četras dažādas valstis.

Pēc maģistra grāda iegūšanas saņēmu arī darba piedāvājumus, kas nozīmēja iespēju palikt Latvijā. Šie piedāvājumi bija ļoti vilinoši, piemēram, darbs gan publiskajā, gan privātajā sektorā, tomēr man bija svarīgi veltīt savas zināšanas savai valstij. Tieši tāpēc es mācījos. Es vēlos dot savai zemei to, kas tai nepieciešams. Patlaban, ņemot vērā situāciju Gruzijā, mums ļoti nepieciešami jauni speciālisti ar Eiropas pieredzi un zināšanām.

Nākotnē filiāles atvēršana Baltijā

Atgriežoties mājās, sāku darbu Gruzijas Ekonomikas ministrijā transporta jomā. Tāpat nodibināju vairākas nevalstiskās organizācijas – gan izglītības, gan darba drošības jomā. Paralēli tam darbojos kā lektors vairākās universitātēs. Vēlos dalīties savās zināšanās Darba likuma, ES likumu un Transporta likuma jomā. Gūto pieredzi un zināšanas lieku lietā, vadot savu juridisko uzņēmumu Kortava Khatashvili Legal Intelligence, kas Gruzijā jau ir plaši pazīstams, tāpēc spējam piesaistīt arī vairākus investorus. Divu gadu laikā vēlamies atvērt filiāli arī Baltijas valstīs.

Iegūstot doktora grādu, mana advokāta licence būs spēkā visā Eiropas Savienībā, no kā iegūs arī kompānija. Pašlaik vēl neesam izlēmuši, kuru no Baltijas valstīm izvēlēties filiāles atvēršanai – lai gan es noteikti dodu priekšroku Latvijai un Rīgai, tas ir lēmums, kas jāpieņem kopā ar otru līdzdibinātāju.

Pēc 2008. gada notikumiem Gruzijas attiecības ar Latviju un Baltijas valstīm ir ļoti uzlabojušās. Mūsu valstīm ir viens kopīgs ienaidnieks, kas ar savu politiku cenšas vājināt mūsu neatkarību un suverenitāti. 2008. gadā mēs to ieraudzījām pavisam skaidri, tikpat skaidri kā sajutām Latvijas atbalstu un vienotību. Latvija ir veikusi ES un NATO ceļu, un jūsu pieredze ir mums ārkārtīgi svarīga un vērtīga. Latvija ir uzticams draugs.

Latvijā pavadīto laiku atceros tikai un vienīgi ar pozitīvām emocijām – paguvu izbaudīt gan Latvijas skaisto dabu, gan virtuvi, mūziku un kultūru. Latvija pārsteidza ar savu tīro dabu un ekoloģiju it visā, īpaši ēdienā, un man par lielu pārsteigumu un prieku neizpalika arī siltās un saulainās dienas!

Komentāri (3)

Sskaisle 04.03.2020. 13.22

Cik es saprotu, tad GRUZIJĀ tieši Eiropas naudas apsaimniekojot ir stipri pieaudzis korupcijas līmenis un attiecīgi – KRIEVIJAS ietekme.

Un vēl – ja ne onkulis vai tante, tētis vai mamma aiz muguras nestāvēs – arī vari aizmirst par savu nepieciešamību valstij – jo īpaši ar Eiropas likumiem –
naudu no Eiropas jā – bet likumus vai to īstenošanu – to nu gan nē – un te nu mēs esam – pie sasistas siles

+1
-1
Atbildēt

0

Atis Priedītis 04.03.2020. 08.51

Patiesībā vajag vienkārši godīgus cilvēkus. Ja jurists savas “Eiropas zināšanas” izmanto lai radītu likumus, kuri pieļauj “gudru zagšanu”, tad kam tādas zināšanas ir vajadzīgas?

+1
-1
Atbildēt

1

    Sskaisle > Atis Priedītis 04.03.2020. 13.33

    čekistiem – komunistiem – ar oligarhiem spicē – tiem tas vajadzīgs

    tagad kariņš ltv1 runāja gan vakar vakarā, gan šorīt no rīta – apzinoties, ka ja pie varas bīūtu tie no kaimiņa suņabūdas vai NA – būtu vēl 10x sliktāk, bet n tomēr – sabiedriskais medijs , bet tā arī neko nepajautāja ne par nodokļu nemaksātājiem miljonāriem, ne par slepeno valdības sēdi, kura pieņēmusi slepenu lēmumu par valsts maka kārtējo uzdāvināšanu izmantošanai oligarham škēlem

    tā -kā – nu labi – tagad man vajag kaut ko labu –

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu