Pasaules atklāšana • IR.lv

Pasaules atklāšana

Jāns Kross
Jāns Kross

Igauņu rakstnieks Jāns Kross (Jaan Kross, 1920—2007) latviešu lasītājam lielākoties zināms kā izcilu vēsturisko romānu autors, tomēr viņa simtgades atzīmēšanai žurnālā Domuzīme izvēlēts dzejoļu cikls Pasaules atklāšana (Maailma avastamine). Pirmpublikācija žurnālā Looming (1963), pēc tam — krājumā Akmens vijoles (1964). 

Literatūrzinātnieks Tōmass Līvs 2005. gadā rakstīja: «Kross Parnasā uzkāpa 20. gs. 50. gadu beigās kā dzejnieks. Viņa vārds saistījās ar Igaunijā tolaik aktuālajām brīvā panta cīņām: brīvais pants ir brīvs pants, un Kross kļuva par brīvības karognesēju. (..) Krosa brīvības vēsts kulminēja dzejoļu krājumā Akmens vijoles, kas (..) bija/ir eiropeiskā izpratnē kreiss, bet vietējā kontekstā, tā teikt, pozitīvi partijisks (..). Akmens vijoļu slavenākais darbs ir Pasaules atklāšana. Tā ir brehtiskā socmodernisma igauniskā kulminācija.»

Savās 2003. gadā iznākušajās atmiņās Kross raksta: «Visādā ziņā man vēl kādu laiku pēc Pasaules atklāšanas pabeigšanas šķita, ka esmu radījis diezgan savdabīgu un arī igauņu dzejas kopainā ievērības cienīgu lietu. Tikai daudz vēlāk, varbūt pēc diviem trim gadiem, es sāku saskatīt šī teksta deklaratīvismu un irdenumu. Tomēr ne tik lielā mērā, lai būtu gatavs, kā mēdz teikt, atteikties no tā autorības.»

Lai nu kā, Pasaules atklāšana – laikmeta liecība un četrdesmit gadu veca rakstnieka jūtu stenogramma – aizmirstībā nav nogrimusi: atsevišķā, greznā izdevumā cikls tika publicēts par godu Krosa 85. jubilejai 2005. gadā, viņam vēl dzīvam esot, un tiek izdots arī šogad, Krosa simtgadē.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu