Žurnāls: Ko deputāti atklāja OIK izmeklēšanā? • IR.lv

Žurnāls: Ko deputāti atklāja OIK izmeklēšanā?

3
Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisijas par OIK sēdē tiek iztaujāts bijušais ekonomikas ministrs Artis Kampars un bijušais Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Anrijs Matīss. Foto: Ieva Leiniša, LETA

Beidzot darbu, Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisija par obligāto iepirkuma komponenti (OIK), kuru katrs Latvijas iedzīvotājs un uzņēmējs ik mēnesi maksā savos elektrības rēķinos, pēc 9 mēnešu darba secināja, ka tā nav sabiedrības interesēs, tomēr tā ir likumīga. Šodien Saeimā komisijas vadītāja Ieva Krapāne (KPV LV) sniegs galaziņojumu.

Žurnāls Ir ceturtdien izanalizēja komisijas galaziņojumu un norāda, ka “sausais atlikums” tajā ir aicinājums Saeimai uzdot Ekonomikas ministrijai nekavējoties atcelt OIK un komisijas prokuratūrā iesniegtie dati par vairāk nekā 100 komersantiem, kuru darbības rada aizdomas par krāpšanos — viņi pārdevuši valstij savu saražoto enerģiju par paaugstinātu cenu, bet vienlaikus tomēr pirkuši no Latvenergo elektrību savām vajadzībām.

Tomēr ziņojumā nav atbildes, kurš ir vainīgs OIK ieviešanā. Arī savu personīgo viedokli komisijas vadītāja Ir nesniedz.

Komisijā sēdēs tiešām piedalījās prokurors Uvis Kozlovskis. Ir viņš stāsta, ka saistībā ar OIK shēmām Valsts policija šobrīd strādājot trijos virzienos. Viens virziens ir attiecībā uz komersantiem, kas pamanījušies pārdot valstij elektroenerģiju vairāk, nekā paši oficiāli saražojuši.  Otrs izmeklēšanas virziens ir saistīts ar valsts amatpersonu iespējamo atbildību. Valsts policija Ir apstiprināja — tā izmeklē vienu šādu kriminālprocesu saistībā ar OIK.

Trešais virziens — tā dēvētās konteinerstaciju shēmas, kad pie valsts atbalsta tika uzņēmēji, kas reāli nebija uzbūvējuši stacijas. Valsts policijā Ir informēja, ka pašlaik kopumā tiek izmeklēti pieci kriminālprocesi pret 14 komersantiem. Viena no šīm lietām ir apjomīga —  aizdomas pret septiņiem komersantiem par krāpšanas mēginājumu lielā apmērā un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Ja vēlaties abonēt žurnālu Ir, spiediet šeit.

 

Komentāri (3)

QAnon 11.03.2020. 11.38

Kā Šķēle var zināt par Savicka ziņu pienesēju?

0
0
Atbildēt

0

QAnon 27.02.2020. 13.29

Lai čekas kājslauķis, kolorādo lentenis Dombrovskis, pasaka, kas viņam ar stroķi pie deniņiem lika dalīt OIK atļaujas noziedznieku firmām!

0
-4
Atbildēt

1

    Finegans > altinyildiz 06.03.2020. 10.56

    Uzprtasi Šķēlei.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu