Ausma Zvidriņa, grāmatniece Vācijā • IR.lv

Ausma Zvidriņa, grāmatniece Vācijā

Ausmai Zvidriņai Brēmenē pieder grāmatu veikals Golden Shop un izdevniecība Golden Press. «Jaunieši telefonā vairs pat nesūta īsziņas, tikai bildītes. Mēģinu viņiem iemācīt, ka ir labi ienākt veikalā, paņemt grāmatu rokā.» Foto — Christina Kuhaupt
Ieva Puķe

Šī vieta izskatās tā, kā, pēc visu domām, vajadzētu izskatīties grāmatnīcām: plaukti no grīdas līdz griestiem, čīkstoši grīdas dēļi, vecs krēsls stūrī, grāmatas, kalendāri, pastkartes un visur — māksla. Omulīgs haoss — tā latvietes Ausmas Zvidriņas grāmatnīcu nesen aprakstīja vācu laikraksts Weser-Kurier.

Veikaliņš Golden Shop Brēmenē, Fehrfeld 4, atrodas starp nelieliem krodziņiem, grāmatu un mūzikas bodītēm. Kā Ausma kļuva par grāmatnieci? Vienkārši. Brēmenē pavadītajā bērnībā daudz lasījusi, vecākiem mājās vienmēr bijusi laba literatūra. Ar grāmatām aizrāvušās arī māsas Daina, Gunta un brālis Tālis. «Trijo gados te, Vācijā, var izmācīties par grāmatu pārdevēju,» pastāsta Ausma. Kopš 2000. gada strādājusi grāmatveikalā Hamburgā, bet, pārvācoties uz Brēmeni, savu pirmo grāmatveikalu pirms 12 gadiem atvērusi dzīvoklī. Viņa mitusi komūnā, kaimiņš aizrāvies ar vinila platēm. Kāpēc netirgot grāmatas un plates turpat mājās, abi nodomājuši. Organizējuši kādas beļģu grupas koncertus, uzraksts Golden Shop bijis uz disku koferīša. Kā joku to novietojuši pie dzīvokļa ārdurvīm.

Pēc kāda laika atraduši telpas veikaliņam, kaimiņš gan izlēmis no biznesa izstāties. «Viņam krita uz nerviem sēdēšana veikalā, bet man ļoti patīk runāt ar cilvēkiem par grāmatām,» Ausma iesaucas. Viņa nav atteikusies no skaņuplašu tirdzniecības. «Kolēģim patika punk mūzika, es esmu ieviesusi arī hiphopu, džezu, noise.» Ausmas māsa Daina Zalāne, kura vienīgā no Zvidriņu atvasēm dzīvo Latvijā, izveidojusi pasaules mūzikas izdevniecību Lauska. Izrādās — Ausmai folkmūzika nav mīļa. Toties viņa pirms diviem gadiem sākusi grāmatu izdošanu. 

Labs draugs, Kaseles mākslinieks Rolle stāstījis par domstarpībām ar izdevēju, tad Ausma ieminējusies: «Bet kāpēc man nejautā?» Grāmatā Copines ir melnbalti fotoportreti, tapuši vienā no lielākajām Eiropas romu apmetnēm Bulgārijā, un grafiti, kas fotografēts Perpiņānā Francijā. Sekoja Jens Genehr komikss par Brēmenes nacistu zemūdeņu būves bunkura Valentin vēsturi. Ausma šo monstru, kur tagad izveidots muzejs, iepazinusi bērnības pastaigās. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu