Kaislības šūpas • IR.lv

Kaislības šūpas

9
Rudīte Kalpiņa, rakstniece un vēsturniece

Daces Rukšānes romāns Krieva āda — vai tiešām mīlestība bija aizliegta?

Romāns stabili turas pārdošanas topos, sociālajos tīklos lasītājas pauž sajūsmu. Grāmatas apjoms mūsdienu lasītājam pieveicams bez grūtībām: sižeta hronoloģiskais un paralēlais kārtojums ir ievelkošs, TV seriāla scenārijam pienācīgā ritmā veidotais stāstījums — raits. Pat ja uz beigām varoņu biogrāfiju attīstības meklējumos jaušams neliels sagurums, nobrukuma nav. Bagātīgi piepildīts ir arī romānā tēlotais sadzīves fons.

Iespējams, tas būs viens no komerciāli veiksmīgākajiem šāgada latviešu prozas izdevumiem. Tātad pietiekami plašs būs arī to gados jaunāko lasītāju loks, kas par pagājušā gadsimta 50.—60. gadu padomju Latviju spriedīs pēc romānā izlasītā. 

Darbam pat ir potenciāls starptautiskam skanējumam. Intereses uzkurināšanai noderēs ne tikai iedomāti provokatīvais grāmatas vāks, bet arī galvenais vēstījums — latvietes aizliegtā mīla pret krievu vīrieti padomju okupācijas laikā. 

Literatūras kritiķu pagaidām nedaudzajās Krieva ādas apcerēs analītisks skats vērsts tajā virzienā, kuru publiskajā retorikā jau iepriekš definējusi pati autore. «Aizliegtās mīlas motīvs» paradoksālā kārtā nemaz netiek apšaubīts, bet tiražēts tālāk kā vispārināta vēsturiska patiesība — ja latviešu sieviete atļāvās iemīlēties krievā, apkārtnes latvieši vismaz nosodoši novērsās. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu