Pēta sabiedrību un sevi • IR.lv

Pēta sabiedrību un sevi

1
Pauls Bankovskis. Foto — Ģirts Raģelis
Anda Burve-Rozīte

Rakstnieks Pauls Bankovskis strādā pie trim jaunām grāmatām, filmas scenārija un ir ieinteresējies par laikmetīgās dejas zīmju sistēmu

Rakstnieka Paula Bankovska jauno romānu, kas iznāks šopavasar, sauks Pasaules vēsture. Sev raksturīgajā asprātīgajā veidā Bankovskis no nākotnes perspektīvas uzlūko šodienas pasaules sabiedrību. Sakāmā par tā saukto mūsdienu cilvēku rakstniekam ir daudz, tāpēc grāmata būs viena no apjomīgākajām, kas pēdējos gados latviešu literatūrā iznākusi. 

Taču tas vēl nav viss. Bankovskis strādā arī pie romāna par Kārli Skalbi. Rakstnieces Gundegas Repšes iniciētais prozas un literatūrzinātnes projekts Es esmu… apvienojis 12 rakstniekus un 12 literatūrzinātniekus — tie paralēli radīs prozas darbus un monogrāfijas par latviešu literatūras klasiķiem. Sev kritušo lozi — Kārli Skalbi — Bankovskis uzskata par lielu veiksmi.

Arī tas vēl nav viss: līdzās minētajām grāmatām rakstnieks vāc materiālu privātam pasūtījumam — grāmatai par 20. gadsimta otrās puses mākslas aprindās labi pazīstamo personību Arnoldu Plaudi, kā arī raksta scenāriju dokumentālajai filmai par cilvēka fiziskās dzīves robežām. 

Par tām pēdējā gada laikā daudz nācies domāt arī viņam pašam: 2019. gada 2. martā rakstnieks zaudēja ilggadējo dzīvesbiedri Andru Neiburgu. Intervijā viņš par to izvēlējās tikpat kā nerunāt. Taču rakstnieks tikko kā pabeidzis stāstus par abu kopējās dzīves pieredzi, ieskaitot pēdējās stundas — šos stāstus martā publicēs kultūras žurnāls Domuzīme. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu