Liela pasaule, mazi bērni • IR.lv

Liela pasaule, mazi bērni

3
Ilustrācija — Shutterstock
Ieva Puķe

Kristīnes Misānes bērnu aizvešanas lieta izgaismo trauslās vietas atbalsta sistēmā, kas attiecināmas arī uz citām līdzīgā situācijā nonākušām sievietēm. Kā viņām rīkoties, lai nenonāktu konfliktā ar likumu un izdzīvotu?

Linda un Ilze (vārdi mainīti) no ārzemēm uz Latviju pirms gada atbēga, nespēdamas tikt galā ar ģimenes konfliktiem. Viena līdzi atveda divus skolas vecuma bērnus, otrā — zīdainīti. Viņas vēlas būt anonīmas, pirmkārt, savu bērnu dēļ. Otrkārt, abām šobrīd rit tiesvedība par vecāku aizgādību pār bērniem, būs aktuāla arī uzturlīdzekļu piedziņa. Atšķirībā no Kristīnes Misānes viņām nedraud kriminālvajāšana par mantiskiem noziegumiem un dokumentu viltošanu. Sievietes stāsta, ka bēgušas ne tikai sevis, bet galvenokārt bērnu dēļ. 

Bēgšanas iemesli — bērnu tēvu vardarbība, Ilzes gadījumā — morāla, bet tādā mērā, ka sieviete no stresa saslima, partnera mājās nebija vietas arī mazulim. Viņš nerūpējās par meitiņu pat tad, kad Ilze gulēja ar temperatūru. Pēc Ilzes stāstītā, viņa pirka visu bērnam nepieciešamo, taču dzīvesbiedrs vēl esot pieprasījis īri par dzīvojamo platību, kas nebija samērojama ar viņas Latvijā nopelnīto māmiņalgu. Sieviete mēģināja ar partneri izrunāt iespējas vienai ar bērnu atgriezties sev piederošajā dzīvoklī Rīgā, taču tas rezultējās vēl lielākā konfliktā. 

Šī privātā drāma risinājās vīrieša mītnes zemē Zviedrijā. Gaidot mazuli, abi bija braukuši viens pie otra, otrpus Baltijas jūrai latvietei pagaidām vēl nebija draugu un atbalsta sistēmas.

Bēgšanu uz Latviju sieviete atstāja kā pēdējo soli, zinot, ka viņa varētu tikt vainota bērna nozagšanā. Internetā atrada sieviešu krīzes centru telefonus, aizmirstot lepnumu, gāja turp pēc palīdzības un padoma.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu