Pareizs solis, bet par īsu • IR.lv

Pareizs solis, bet par īsu

«Rektori kategoriski iebilst pret iespējamo padomju politizēšanu.» Rūta Muktupāvela, Rektoru padomes vadītāja. Foto — LETA
Gunita Nagle

Vai valdībā apstiprinātā pārvaldības maiņa palīdzēs Latvijas augstskolām kļūt izcilām?

Latvijas universitāšu vietas starptautiskajos reitingos nav spožas. Viens no respektablākajiem ir QS pasaules universitāšu reitings, kurā šogad visaugstāk tikusi Rīgas Tehniskā universitāte — starp 701. un 750. vietu. Latvijas Universitāte un Rīgas Stradiņa universitāte atrodas grupā starp 801. un 1000. vietu. Mūsu rezultāti būtiski atpaliek no kaimiņiem — Tartu Universitāte šajā globālajā reitingā ieņem 301. vietu, bet Austrumeiropas reģionā ir pat ceturtā labākā.

Lai tiektos pēc izcilības un vismaz viena no Latvijas augstskolām līdz 2027. gadam iekļūtu starp 500 labākajām pasaulē, valdība grib mainīt augstskolu pārvaldību. To paredz 18. februārī atbalstītais konceptuālais ziņojums, kas piedāvā pašreizējo Augstākās izglītības padomi aizstāt ar ekspertu padomēm katrā augstskolā, ieviest ciklisku akreditāciju, palielināt ārzemju studentu un pasniedzēju īpatsvaru augstskolās, bet valsts finansējuma piešķiršanu saistīt ar sasniegumiem.

Jaunas padomes

«Mēs uzskatām, ka augstskolām ir vajadzīgs jauns spēlētājs — padomes, kādas darbojas virknē citu valstu,» saka Dace Jansone, kas ministrijā atbild par augstāko izglītību.

Katrā augstskolā plānots līdz 2024. gadam izveidot 11 cilvēku padomi, kuras uzdevums būs gādāt par augstskolas stratēģisko, finanšu un administratīvo vadību. Padome apstiprinās augstskolas budžetu, sekos līdzekļu izmantojumam, atlasīs vēlēšanām rektora amata kandidātus. Padomes lielums izvēlēts, ņemot vērā citu valstu pieredzi. Pieciem cilvēkiem jābūt augstskolas deleģētiem, sešiem — Pārresoru koordinācijas centra atlasītiem atklātā konkursā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu