Atbildība sākas augšā • IR.lv

Atbildība sākas augšā

9
Juris Jauntirāns. Ilustrācija — Ernests Kļaviņš
Pauls Raudseps

Juris Jauntirāns 40 gadus ASV strādājis ar tērauda struktūrām, piedalījies arī celtniecības nelaimes gadījumu izmeklēšanā. Viņa viedoklis par Maxima traģēdijas izmeklēšanu un celtniecības nozari Latvijā ir skarbs

Ilgi gaidītais spriedums Zolitūdes veikala Maxima traģēdijas lietā daudzus sarūgtinājis un raisījis netaisnības sajūtu — kā var būt, ka par ēkas sabrukšanu un 54 cilvēku nāvi atbildīgs ir tikai viens būvinženieris un viņa kļūdainie aprēķini? Kur palikuši visi saskaņotāji, uzraugi un vadītāji, kuriem it kā būtu jāgarantē ēku drošums?

Vēl ilgi Latvijā centīsimies saprast, kā nonācām līdz tieši šādam rezultātam, tomēr ir vērts jau tagad mēģināt pateikt — kādai vajadzētu būt sistēmai, lai atbildība par ēku drošību būtu skaidra un sistēma novērstu līdzīgas traģēdijas nākotnē.

Dienu pēc tiesas saīsinātā sprieduma nolasīšanas tiekos ar cilvēku, kurš varētu vismaz iezīmēt pareizo virzienu, kurā jāskatās. Pusdienojam Vecrīgas restorānā Niklāvs.

Juris Jauntirāns strādājis celtniecības industrijā Amerikā, specializējoties tērauda struktūrās. Kā pats saka, «esmu piedalījies projektos vērtībā no pieciem tūkstošiem līdz 550 miljoniem dolāru». Pārstāvējis visu tēraudražošanas industriju ASV būvniecības normatīvo standartu izstrādē, piedalījies arī  vairāku celtniecībā notikušu nelaimes gadījumu izmeklēšanā. «Ir maz kā tāda, ko neesmu piedzīvojis vai redzējis,» viņš saka par savu plašo pieredzi. Jauntirāns dzimis 1933. gadā Cēsīs, bet viņa prāta asumu, enerģiju un ieinteresētību par Latvijā notiekošo varētu apskaust dažs labs trīsdesmitgadnieks. Dzīvo Indiānas štatā ASV, bet vairākas reizes gadā brauc uz Latviju, kur viņam ir plašs paziņu loks arī celtniecības industrijā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu