Jānis Ķuze, ligzdu būvētājs • IR.lv

Jānis Ķuze, ligzdu būvētājs

Ornitologs Jānis Ķuze jau gadus divdesmit būvē mākslīgās ligzdas klinšu ērgļiem, melnajiem stārķiem, arī ūpjiem, jūras ērgļiem un zivju ērgļiem. Visu sugu putni ir ligzdojuši Jāņa būvētajās ligzdās. Foto — Pēteris Strautiņš
Gunita Nagle

Kamēr vairums gājputnu tikai gatavojas mājupceļam, Jānis Ķuze un vairāki citi ornitologi jau būvē ligzdas. «Šobrīd aktīvi būvējam ligzdas mazajiem ērgļiem, nesen uzbūvējām divas ligzdas melnajiem stārķiem. Vēl kopš pagājušās vasaras esmu uzbūvējis piecas ligzdas klinšu ērgļiem,» ātri uzskaita Jānis, kurš savā ornitologa mūžā ir izveidojis 70 ligzdas. Tā nav, ka putni būtu zaudējuši iemaņas ligzdas vīt. Taču, ja grib Latvijā noturēt retas lielu putnu sugas, nedaudz jāpalīdz. 

«Mākslīgās ligzdas būvējam kā valsts apmaksātu mājokli jaunajām ģimenēm,» personificējot skaidro Jānis. Dižu koku ar stipriem zariem, kādus vajag lielu putnu mājokļiem, nav daudz. Tāpēc ornitologi jau vairākus gadu desmitus putniem piemērotās vietās atrod pietiekami stiprus kokus un izbūvē tajos, vai nu ar balstiem stutētas, vai zaru žuburos iestiprinātas platformas, kurās vīt ligzdu. Pamatus izliek ar egļu zariem un zemsedzes kūdru, un putni ligzdu var uzlabot pēc saviem ieskatiem. Pēc Jāņa stāstītā, tā viņš un citi putnu dzīves pazinēji mūsu valstī atraduši jaunas vietas klinšu ērgļiem. Šobrīd Latvijā gandrīz visi klinšu ērgļu pāri ligzdo Jāņa un viņa palīgu būvētajās mākslīgajās ligzdās. 

«Otrs variants — rīkojamies kā apdrošināšanas aģentūra, kas sedz zaudējumus vai palīdz uzbūvēt jaunu mājokli tajā brīdī, kad vecais mājoklis gājis bojā,» Jānis turpina skaidrot, kāpēc vajadzīgas mākslīgās ligzdas. Mēdz gadīties, ka ligzdas smaguma dēļ ar visu balstošo zaru nogāžas zemē. Melnā stārķa vecas ligzdas svars var sasniegt pat vienu tonnu. Ja stārķu pāris, atgriezies mājās, neatrod savu ligzdu un tuvākajā apkārtnē arī nevienu lielu koku ar stipru sānu zaru, uz kura būvēt savu mājokli, tas var aizlidot prom. «Taču, ja ziemā atklājam, ka zars ar visu ligzdu nokritis, un tajā pašā vietā uzbūvējam mākslīgo, putni turpina dzīvot kā dzīvojuši,» stāsta Jānis. «Dažkārt būvējam arī dabisko ligzdu kopijas. Tas parasti ir zaru krāvums zaru žāklī, kas izskatās tā, it kā paši putni tos būtu veidojuši.» 

Mākslīgās ligzdas mēdz būt arī kā alternatīvs mājoklis. Jānis stāsta, ka plēsīgajiem putniem patīkot ligzdu maiņa. Ornitologiem esot zināms kāds klinšu ērgļu pāris, kurš katru gadu ligzdo citā vietā. Zina, kur ir trīs mākslīgās ligzdas, un visas pārmaiņus izmanto. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu