Neatlaist skrūves • IR.lv

Neatlaist skrūves

1
Ilze Znotiņa. Ilustrācija — Ernests Kļaviņš
Indra Sprance

Šonedēļ starptautiskā Finanšu darījumu darba grupa (FATF) vērtē, cik sekmīgi Latvija apkaro naudas atmazgāšanu. Kas paveikts, lai neiekļūtu neuzticamo valstu pelēkajā sarakstā, skaidro Ilze Znotiņa

Pirms FATF balsojuma Latvija saņēmusi stingras norādes nerīkoties kā Islandei. Šo valsti pērn oktobrī iekļāva pelēkajā sarakstā, bet pirms galīgā lēmuma tās pārstāvji bija izpauduši slepenas detaļas žurnālistiem. «Līdz ar to es stingri ieturu konfidencialitāti,» saka Finanšu izlūkošanas dienesta (FID) vadītāja Ilze Znotiņa. Vienojamies, ka pusdienu intervijā viņa runās tikai par to, ko valsts līdz šim ir paveikusi Moneyval un FATF novērtējuma procesā, kurā tiek vērtēta Latvijas atbilstība starptautiskajām naudas atmazgāšanas novēršanas prasībām. 

Tiekamies piektdien Latvijas Universitātes ēdnīcā, turpat blakus FID. Znotiņa izskatās priecīga. «Es ar cerībām raugos uz nākamo nedēļu,» viņa saka par FATF dalībvalstu balsojumu 21. februārī, kura rezultātu paziņos organizācijas prezidents Liu Sjanmiņs. «Ja mēs esam pelēkajā sarakstā, viņš paziņo. Ja neesam, viņš nepaziņo neko. Klusēšana nozīmē — mēs tur neesam,» procedūru skaidro Znotiņa.

Viņas ieskatā Latvija īsā laikā ir paveikusi milzīgu darbu. To apliecina janvārī publiskotais Eiropas Padomes komitejas Moneyval pozitīvais ziņojums, kurā uzlabots Latvijas vērtējums 11 rekomendāciju izpildē, un tikai procesuālu apsvērumu dēļ turpināsies mūsu valsts pārraudzība. «Ļoti neparasta situācija, jo neviens nav padomājis par brīdi, kurā valsts tik straujiem soļiem iziet no tehniskās uzraudzības problēmām. Līdz šim neviens to nav paveicis,» Znotiņa komentē sasniegto.

«Šis, protams, bija eksāmens — vai mēs varam saņemties vai ne.» Pirms pusotra gada, kad sākusi darbu FID un uzņēmusies no valsts puses vadīt šo procesu, Znotiņa neesot ticējusi, ka būs tik liels progress. «Bija tik daudzas iestādes, kuras bija vai nu pavirši iepazinušās ar to, kāpēc mums vispār tas būtu jādara, vai uzskatīja, ka uz viņiem tas neattiecas.» Taču pēc augstākā līmeņa politiķu paziņojuma, ka naudas atmazgāšanas novēršana ir valsts drošības jautājums, attieksme mainījusies strauji. «Pēc visa procesa man ne pret vienu nav sajūta — tu gan esi slinks. Visi ir darījuši savu spēju robežās,» saka Znotiņa.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu