Par labiem ierēdņiem • IR.lv

Par labiem ierēdņiem

Pauls Raudseps

Jāatbalsta valsts darbinieki, kuri iestājas par tiesiskumu un pretojas korupcijai

Vienaldzība, formālisms, neiejūtība, slinkums, vēlme labi dzīvot un pēc iespējas maz darīt uz nodokļu maksātāju naudas rēķina — visi šie grēki tiek piedēvēti abstraktajam «ierēdnim».

Ja šis populārais tēls būtu pilnīgi patiess, tad valsts jau sen būtu sabrukusi. Tomēr, kā par brīnumu, tas nav noticis, un mēs dzīvojam, strādājam un atpūšamies salīdzinoši sakārtotā vidē, kuru nebūtu iespējams nodrošināt bez atbildīgas un efektīvas ierēdniecības. Savās žurnālista gaitās esmu saticis daudzus zinošus, kompetentus, savā darbā ieinteresētus ierēdņus, kuriem svarīga motivācija ir kārtīgi padarīts darbs valsts labā. Arī Rīgas apkaimju alianses vadītājs Māris Jansons pagājušajā nedēļā intervijā Ir atzina, ka pārvaldes tehnokrātiskajā līmenī ir daudz kompetentu, centīgu cilvēku. «Ja iepazīst to valsti, tad nav nemaz tik slikti,» saka Jansons. Problēma esot citur — politiskajā līmenī.

Šim Jansona vērojumam pagājušajā nedēļā spilgtu apliecinājumu sniedza galveno ierēdņu — Valsts kancelejas direktora Jāņa Citskovska un 11 ministriju valsts sekretāru kopīgi parakstīta vēstule, kurā viņi aicina pasargāt ierēdņus no ministru politiskiem norādījumiem, kas ir pretrunā ar tiesiskas valsts un labas pārvaldības principiem.

Nebijis gadījums. Ne jau kāda ministra centieni piespiest ierēdņus rīkoties pretlikumīgi vai neētiski. Tādu gadījumu mums diemžēl ir bijis daudz. Bez precedenta ir valsts augstāko ierēdņu gatavība publiski un vienoti aizstāvēt ierēdniecības vietu tiesiskas valsts uzbūvē.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu