Nekad nepadodies! • IR.lv

Nekad nepadodies!

Laima Geikina, Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultātes profesore

“Nekad nepadodies! Meklē alternatīvas un dodies uz priekšu!” Šī dzīves atziņa vairāk būtu piemērota atsevišķa indivīda dzīves programmai, bet, svinot Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultātes simtgadi, jāsaka, ka šo dzīves moto drīkst attiecināt arī uz institūcijas dzīvi.

Piedzimusi vēlāk par citām, 1920. gada 4. februārī, pieaugusi par cienījamu un līdzvērtīgu Universitātes saimes locekli, slēgta un “izšauta”, tā pēc 50 gadiem atgriezās, lai ne tikai panāktu savas saimes māsas, bet lai aktīvi piedalītos jaunu zināšanu radīšanā un līdzdalīšanā gan teoloģijas, gan reliģijpētniecības discplīnās. Vai Teoloģijas fakultātei būt arī nākamos simts un kādai tai būt?

„Nekad nepadodies!” – šo atziņu iemācījos, skatoties kopā ar saviem bērniem Holivudas ģimeņu filmas par varoņiem, kā arī uz patiesiem notikumiem balstītās biogrāfiskās filmas. Tikai vēlāk sapratu, ka Holivuda zemākas raudzes kino īsteno ideoloģisku pasūtījumu. Nācija tiek ieaudzināta valsts ideoloģijā, tai skaitā ar kino starpniecību. Ideoloģija, par ko runāju, attiecas uz amerikāņu sapņa īstenojumu: tiem, kam pieder lieli sapņi, tos pārvērš dzīves realitātē, ja vien nepadodas un tiecas tos īstenot, ignorējot neveiksmes.

Varētu jautāt, kāds sakars amerikāņu kino ar Teoloģijas fakultātes jubileju? Vistiešākais! Kļuvusi par šādas ideoloģijas “upuri”, es izsapņoju sapni – doties uz ASV Vanderbilta Universitātes Teoloģijas fakultāti un satikt klātienē praktiskās teoloģijas disciplīnā pasaulē pazīstamo pētnieci Boniju Milleri-Maklemoru. Viss, kas man bija – sapnis un ASV pētnieces vārds svaigā izdevumā. Fakultātei būt drosmīgai un internacionalizētai!

Pirmais solis: kā jau sociālismā uzaudzis kolektīvās audzināšanas rezultāts, nebiju pārliecināta, ka, uzrakstot vēstuli, vispār saņemšu atbildi. Kādu brīdi šaubījos. Uzrakstīju, un sev par lielu pārsteigumu un iepriecinājumu saņēmu ļoti draudzīgu un iedrošinošu atbildi. Vēl viena atziņa, ko iemācījos: ja nepamēģināsi, tad neuzzināsi, kāds varēja būt rezultāts! Ticība kā viena no fakultātes pamatvērtībām.

Iedvesmota no pozitīvās atbildes sāku meklēt ceļus, kā īstenot savu sapni. Pieteicos Fulbraita stipendijai, nonācu līdz intervijai un… noraidījums! Sāpīgi! Paziņoju rezultātus kolēģiem ASV un saņēmu iedrošinošu ziņu: gaidīsim, cik būs nepieciešams! Vēlreiz pieteicos Fulbraita stipendijai. Un atkal nē. Tad atklāju Baltijas-Amerikas Brīvības fonda stipendijas iespējas. Mēģinājums. Intervija. Nē. Mēģinājums. Intervija. Nē. Tie, kuri ir saņēmuši noraidošas atbildes, empātiski spēj izjust to šaubu, neticības un  vēlmes „atmest visam ar roku” garšu, ko tobrīd piedzīvoju. Ir tik svarīgi saņemt iedrošinājumu gan no kolēģiem ASV, gan no tuviem kolēģiem tepat Latvijā.

Un pāri visam pārliecība, tikai nepadodies, tā diena pienāks! Cerība kā viena no fakultātes pamatvērtībām.

Un pienāca! Pateicoties Eiropas pēcdoktorantūras atbalsta programmai un apstiprinātajam projektam „Teoloģijas un prakses mijattiecības ilgtspējīgā starpkultūru un starpreliģiju dialogā” (Projekta numurs: 1.1.1.2./VIAA/1/16/076) par vienu no maniem sadarbības partneriem kļuva Vanderbilta Universitātes Teoloģijas fakultātes profesore Bonija Millere-Maklemore. Mēs sagaidījām iespēju satikties un izveidot vēl ciešāku un sirsnīgāku profesionālu draudzību nekā es pat spēju iztēloties. Mums bija izveidojusies kopīga elektronisku vēstuļu attiecību pieredze, kas pārtapa skaistā piedzīvojumā. Mīlestība kā fakultātes pamatvērtība, jo līdzdalām ne tikai savu intelektuālo potenciālu, bet arī sirdi. Par šo satikšanos vairāk iespējams lasīt LU Teoloģijas fakultātes tīmekļa vietnē.

Apetīte rodas ēdot! Vēl esot ASV, Nešvilā, manai darba vizītei ejot uz beigām, sapratu, ka vienkārši ar manu aizbraukšanu šis stāsts nedrīkst beigties. Piepildīts sapnis rada jaunu sapni! Tā 2019. gadā, saņemot ziņu, ka Baltijas-Amerikas Brīvības fonds (BAFF) izsludina konkursu uz stipendijām par iespēju uzaicināt ASV kolēģus uz Latviju, plāns bija gatavs. Pateicoties kolēģu atbalstam, pieteicām projektu un…šoreiz guvām BAFF atbalstu!

Ar lepnumu un gandarījumu vēlamies ziņot, ka Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultāti apciemos trīs lieliski kolēģi no Vanderbilta Universitātes – Stefānija Badveja (liturģikas un feminisma pētniece viesosies no 14. līdz 17. februārim) un Bonija un Marks Milleri-Maklemori (praktiskās teoloģijas, draudzes vadības, reliģijas un psiholoģijas pētnieki viesosies no 29. februāra līdz 8. martam). Fakultātes 100 gadiem akadēmiski izcilas rotas, ar kurām dalīsimies ne tikai ar interesentiem Latvijā, bet arī viesojoties pie kolēģiem Tartu Universitātē! Pateicība un dāsnums kā fakultātes pamatvērtības!

Pirms sešiem gadiem, kad saņēmos un uzrakstīju pirmo vēstuli, pat iedomāties nevarēju, ka piedzīvosim tik nozīmīgus notikumus. Tā arī fakultāte ir bijusi slēgta, brīžiem pat ir bijuši mēģinājumi iznīcināt to no Latvijas sabiedrības atmiņas, bet no jauna atdzimusi, lai piedalītos brīvas un demokrātiskas Latvijas tapšanā. Atjaunotās fakultātes mācībspēku vidū ievērojams skaits trimdas izcilu prātu ar demokrātijas pieredzi – V. Vārsbergs, V.V. Klīve, J. Cālītis, pašmāju garīgas autoritātes ar dažādām vīzijām par brīvu Latviju – J. Rubenis, L. Taivāns, pateicoties trimdas atbalstam, ārzemēs skolojušies šodienas aktīvā teologu saime  – D. Balode, R. Kokins, N. Titāns. Joprojām diskusijās par teoloģijas un reliģijpētniecības nākotni Latvijā pašiem savā starpā, ar baznīcu autoritātēm, augstākās izglītības plānotājiem un vadītājiem. Visi kopā ar sapni par reliģiski un teoloģiski izglītotu Latviju! Galvenais nepadoties, meklēt alternatīvas un doties uz priekšu! Nākošajos simts! Daudz laimes dzimšanas dienā!

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu