Dižie nedarbi • IR.lv

Dižie nedarbi

Guntis Eniņš. Foto — Ieva Salmane
Laura Dumbere

Tautā sirsnīgi dēvēts par Dabas Ķēniņu, Guntis Eniņš drīzāk atgādina nevaldāmo palaidni Lennebergas Emīlu. Viņa piedzīvojumi līdzinās dižiem nedarbiem. 86 gadu vecumā joprojām dodas ekspedīcijās glābt dižkokus, meklēt dižakmeņus un pārdroši spraukties neatklātās alās. Nupat sarakstījis aizraujošu grāmatu Latvijas dabas brīnumi

Ienākot dabas pētnieka Dobeles dzīvoklī, ieraugu pirmo no daudzajām pašorganizācijas un iedvesmas zīmītēm, ko viņš izdrukājis un izlīmējis pa visu māju. Ar sarkanu flomāsteru rakstītais uzsaukums bargi vēsta: «STĀVI!», un seko saraksts ar iemesliem: brilles, maks, mobilais, pulkstenis, cepure. Tātad pastāv nopietns risks iziet no mājām bez šiem svarīgajiem priekšmetiem. Patiesi — Guntis Eniņš pilnībā iemieso izklaidīgā zinātnieka tēlu, kurš meklē brilles, kas atrodas uz paša deguna, un katrā kājā uzvilcis citas krāsas zeķi. Ir taču daudz nozīmīgākas lietas, ar kurām nodarbināt prātu. 

Cita atgādinājuma zīmīte turpat pie ārdurvīm uzstāj: «Nesaki «par cik»! Saki latvisko «tā kā»!» Bet viesistabā redzamais uzsaukums paģēr: «Turpmāk «nē» TV! «Nē» garām telefona sarunām! Avīzes lasi ĪSI.» 

Vai Eniņa kungam tiešām izdodas šos principus ievērot? «Kurus tieši?» viņš bažīgi pārjautā. Pār brilles malu pārlaidis aci televizora un garo telefonsarunu aizliegumam, smejot atmet ar roku — nemaz neizdodas ievērot, pilnīgs bezceris! Pašam Eniņam svarīgākā zīmīte uzlīmēta uz tualetes durvīm, kas ir gudri darīts, jo šajā «iestādē» cilvēks iegriežas regulāri. Tajā rakstīts: «Visur PAPĪRU KAUDZES! Tā ir tava lielākā problēma.» 

Grāmatu Latvijas dabas brīnumi sarakstījis triecientempā — četros mēnešos. Visu šo laiku viesistaba un darbistaba bijušas aizkrāmētas ar izdruku, fotogrāfiju, pierakstu un karšu, arī atvērtu grāmatu un avīžu kaudzēm tā, ka cauri telpām vedusi šaura taciņa. Eniņš šajā celulozes labirintā vairākas reizes klupis un kritis, un pēc grāmatas pabeigšanas nikni zvērējis ieviest mājās mūžīgu, stingru kārtību. Dokumentu mapes atgriezušās grāmatu plauktos.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu