Savrupnieku vesterns • IR.lv

Savrupnieku vesterns

Neda Kellija lomā Džordžs Makejs. Publicitātes foto
Kristīne Simsone

Noziedznieks vai upuris? Kas īsti bijis Austrālijas Robins Huds

Ja kriminālajai mitoloģijai būtu savs Olimps, tajā noteikti atrastos vieta režisora Džastina Kurcela filmas Patiess stāsts par Neda Kellija bandu titulvaronim. 19. gadsimtā Austrālijā dzīvojušajam Nedam Kellijam esot veltīts tik daudz biogrāfisku aprakstu kā nevienam citam. Viņa dzīve ilga tikai 25 gadus, turklāt, kaislīgi nīzdams Britu impērijas politiku, viņš populārajā kultūrā kļuva gluži vai par Austrālijas Robinu Hudu, kas laupījis bankas, lai atsvabinātu parādos slīgstošos no hipotēkām. 

Kurcels, ekranizējot rakstnieka Pītera Kerija romānu, pēta Kellija dzīves gājumu, it īpaši apstākļus, kas veidojuši viņa personību. Tāpat kā romāns, arī filma nav vēsturiski un faktoloģiski precīza, bet gan dramatizēta parafrāze, kas stāstīta no it kā autobiogrāfiskas perspektīvas.

Augsne vardarbībai

Centieni šķetināt vardarbīgas rīcības motivācijas režisora filmogrāfijā bijuši jau agrāk — Kannu kinofestivāla programmā iekļautā Kurcela debijas filma Snoutaunas slepkavības (The Snowtown Murders, 2011) ir brutāls stāsts par seksuālu vardarbību un atriebi, savukārt viņa iepriekšējais darbs bija ambiciozā un arīdzan Kannās izrādītā Makbeta (2015) ekranizācija ar Maiklu Fasbenderu un Marionu Kotijāru galvenajās lomās. 

Svaigākajā kinodarbā Kurcels atgriežas pie pārdomām — kāda loma noziedznieka radīšanā ir videi un sabiedrībai. Lai arī šādas refleksijas nav nekāds jaunums, pēdējā laikā kino tās nolasāmas daudzos darbos. Par sabiedrības līdzatbildību «monstru» radīšanā vēstīja arī Džokers — filma, kas Vakīnam Fīniksam nupat atnesa Oskaru par aktierdarbu titullomā. Sabiedrības noslāņošanos kā augsni vardarbībai filmā Parazīts definēja arī korejiešu autors Džūnho Bons, kurš ASV Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonijā par filmu saņēma četrus Oskarus, tajā skaitā arī par gada labāko filmu (šīs kategorijas balva vēl nekad nebija piešķirta filmai, kas nav angļu valodā).

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu