Kā bijis, tā nevar vairs palikt • IR.lv

Kā bijis, tā nevar vairs palikt

Ilustratīvs attēls no pixabay.com

Mēs, apakšā parakstījušās organizācijas diasporā un Latvijā, izsakām atbalstu ziņojumā “Par augstskolu iekšējās pārvaldības modeļa maiņu” definētajam reformas mērķim: veidot pārredzamu, atbildīgu, uz augstākās izglītības un pētniecības izcilību vērstu un starptautiskai praksei atbilstošu augstskolu iekšējās pārvaldības struktūru. Tā paaugstinot augstākās izglītības kvalitāti un radot jaunu augstākās izglītības kvalitātes modeli, kura centrā ir četri elementi: studenti, akadēmiskais personāls, resursi un regulējums.

Mēs piekrītam, ka Latvijas augstākās izglītības sistēmai ir jāmainās un augstskolu pārvaldības modelim ir jānodrošina organizāciju darbības efektivitāte, caurspīdīgums, jāievēro taisnīgums un atbildība. Tas ir svarīgi mūsu tautas attīstībai, izaugsmei, tās stiprumam un krietnumam.

Vienlaikus augstākās izglītības iestādēm ir jākļūst arī atvērtākām pasaulei, tām jārāda paraugs sabiedrībai. Latvijas augstskolām jābūt sadarbības partnerim vadošajām pasaules augstskolām, lai veicinātu mūsu valsts tālāku izaugsmi!

Mūsu organizācijas aicina aktīvāk Augstskolu likumā inkorporēt Diasporas likumā pausto mērķu ietvaru. Lai to panāktu, iesakām:

  • Ņemt kā paraugu pasaules vadošās augstskolas, kas visas cīnās par spēcīgāko pasniedzēju un zinātnieku piesaisti. Lai akadēmiskā procesā ienāktu zinoši cilvēki no konkrētām nozarēm un atrautība starp akadēmisko juridisko un veselības aprūpes vidi samazinātos, būtu svarīgi nojaukt barjeras, kas tam traucē. Piemēram, medicīnā par docentu, asociēto profesoru, profesoru svar kļūt ārsti, kam ir noteikts skaits un atbilstošas kvalitātes publikācijas vai arī starptautiska izcilība savā nozarē, bet nav zinātņu doktora grāda. Tieši tāpat juridiskajā jomā. Latvijā mākslā un mūzikā likumdošana jau ir noteikusi šīs izcilības slieksni, un akadēmiskos spēkus ievēl bez zinātņu doktora grāda – tātad precedents jau ir;
  • Diasporas pārstāvjiem no valstīm, ar kurām Latvija pieļauj dubultpilsonību, diplomu, zinātnisko grādu un akadēmisko ievēlēto pozīciju atzīšanas procesu pielīdzināt procesam, kas pastāv starp ES dalībvalstīm;
  • Izmantot diasporas organizāciju biedru starptautisko pieredzi un zināšanas. Piesaistot tos tālākā darbā pie Augstākās izglītības un Zinātnes likuma izstrādes, izmantot pasaules valstu labo praksi un kvalitātes standartus, lai Latvijas sabiedrībai būtu pieejama kvalitatīvāka augstākā izglītība.

Latvijas pirmais prezidents Jānis Čakste teica: “Kā bijis, tā nevar vairs palikt.” Mums ir gan drosme, gan vajadzība mainīties.

 

Kristīne Saulīte, valdes priekšsēde, Pasaules Brīvo latviešu apvienība

Ieva Siliņa, valdes priekšsēde, Latvijas Jauno zinātnieku apvienība

Uģis Gruntmanis, valdes priekšsēdis, Latviešu Ārstu un zobārstu apvienība

Sandra Martinsone, apvienības vadītāja, Latvijas izcelsmes Studentu un pētnieku apvienība Lielbritānijā

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu