Nulles stunda • IR.lv

Nulles stunda

Digitālais pulkstenis uz britu premjera rezidences Dauningstrītā 10 Londonā mūra rāda nulli — tas bija 31. janvāra pulksten 23, kad Apvienotā Karaliste oficiāli izstājās no Eiropas Savienības. Foto — AFP/LETA
Mārtiņš Galenieks

Vakarā, kad Lielbritānija beidzot izstājās no Eiropas Savienības, Ir Londonā seko līdzi līksmībai, lamām un asarām

Šķērsot Lielbritānijas robežu ES pilsonim joprojām nav sarežģītāk par iekļūšanu Londonas metro. Nopīkstinu pasi uz aparāta, paskatos kamerā, mākslīgais intelekts manus vaibstus atpazīst veiklāk nekā īgnais robežsargs Rīgas lidostā. Vārti atveras, esmu Anglijā. 

Ir 30. janvāra pēcpusdiena, un nākamajā dienā plkst. 23 pēc vietējā laika (pusnakts Briselē) Lielbritānija izstāsies no Eiropas Savienības (ES). Vēsturiskais mirklis gan noritēs pieklusināti. Ne visi par to priecājas, it īpaši Londonā, kas 2016. gada referendumā pārliecinoši nobalsoja par palikšanu ES. Taču nevienam nevar aizliegt svinēt vai skumt, un esmu ieradies Londonā, lai saprastu te dzīvojošo Eiropas Savienības pilsoņu un britu sajūtas saistībā ar šo notikumu.

Latviešus Brexit nesatrauc

Mani latviešu draugi Jolanta un Didzis te dzīvo vairāk nekā 10 gadus. Didzis ir būvinženieris, Jolanta restauratore. Abi ir omulīgi iekārtojušies, labi pelna un ir sabiedriski aktīvi.

«Labi, ka tas ir beidzies,» Jolanta parausta plecus. «Man viegli izdevās nokārtot pastāvīgā iedzīvotāja statusu. Didzis slinko nosūtīt papildu dokumentus, ko viņam prasa kaut kāda birokrātiska murga dēļ, bet vēl jau ir laiks. Cilvēki Latvijā vairāk satraucas par Brexit nekā mēs.» Tas tiesa, 31. janvāra nakts «parastiem cilvēkiem» neko daudz nenozīmē. Vismaz līdz gada beigām, kamēr spēkā ir pārejas periods, ES un Lielbritānijas attiecībās viss ir pa vecam un turpinās sarunas par nākotnes līgumiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu