Bankas klerki rokudzelžos • IR.lv

Bankas klerki rokudzelžos

Valsts policijas pretterorisma vienības Omega pārstāvji ierodas bankas ABLV centrālajā ēkā, kur likumsargi 28. janvārī veica kratīšanu. Foto — LETA
Indra Sprance

Pirms nedēļas specvienības vīri maskās kratīja ABLV aizdomās par 50 miljonu eiro legalizēšanu un izmeklētāji ieradās arī pie paša baņķiera Ernesta Berņa. Viņš to sauc par «šovu» un noliedz saistību. Tikmēr policija Ir atklāj — kopumā ierosināti 10 kriminālprocesi par naudas atmazgāšanu, un tajos izmeklē iespējami noziedzīgu līdzekļu apgrozīšanu vismaz 1,4 miljardu eiro apmērā

Dienu pirms intervijas Ernests Bernis saķēris kādu vīrusu. Tas gan neesot bīstamais koronavīruss — Bernis gardi nosmejas uz Ir redaktores Nellijas Ločmeles joku, ka tas būtu viltīgs veids, kā iznīcināt žurnālu Ir. «Upurēt sevi, bet panākt mierīgāku dzīvi valstī,» viņš atjoko.

Šī arī ir vienīgā reize pusotru stundu garajā intervijā pirmdien, kad bankas līdzīpašnieks Bernis šķiet tā pa īstam atplaucis. Par bankā notikušo viņam esot smagi runāt, un Ir jautājumi nav patīkami. Tiesībsargi šeit, Berņa birojā Elizabetes ielā, ieradušies uz kratīšanu 28. janvārī ap deviņiem no rīta. Drīz pēc tam devušies uz viņa dzīvesvietu un vēlāk arī vasaras mītni Jūrmalā. 

Kopumā aptuveni 20 kratīšanas notika kriminālprocesā, kas ierosināts jau 2018. gada oktobrī pēc Finanšu izlūkošanas dienesta ziņām. Likumsargiem ir aizdomas, ka organizēta grupa laika posmā no 2015. līdz 2018. gadam veikusi noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju ABLV bankā ne mazāk kā 50 miljonu eiro apmērā, tajā skaitā veicot maksājumus par faktiski nenotikušiem darījumiem.

Kratīšanas Berņa darbā un mājās aizņēmušas aptuveni astoņas stundas. «Ne manā darbavietā, ne kompānijā netika ne atrasts, ne izņemts nekas, kas varētu būt saistīts ar šo lietu,» apgalvo Bernis. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu