Bez budžeta, bez domes? • IR.lv

Bez budžeta, bez domes?

Baiba Kļava

Rīgas pašvaldības budžets šogad iecerēts knapāks nekā pērn, taču izskatās — dome nupat var palikt gan bez budžeta, gan bez vadītāja

Ārkārtas vēlēšanas ir labākais risinājums — šonedēļ publiski atzinis Rīgas mērs Oļegs Burovs, kura vadībā sagatavotā Rīgas budžeta apstiprināšanai domē nav balsu, tāpat kā viņa paša palikšanai amatā. 6. februārī gaidāms balsojums par Burova atcelšanu, bet par Rīgas budžetu nav īstas skaidrības — tā pieņemšanā domei nāksies sacensties ar Saeimu, kura jau 13. februārī plāno galīgajā lasījumā izlemt par vietvaras atlaišanu.

Kam sola vairāk 

Lai gan domes koalīcija ir izšķīdusi un 2020. gada budžeta politiskā apspriešana domē nav notikusi, pašvaldības ierēdņi ir sagatavojuši to pieņemšanai. 

Jaunā desmitgade Rīgas pašvaldībā ir sākusies ar 144 miljonu eiro uzkrājumu, tomēr jau gada nogalē šis skaitlis būs ievērojami sarucis — ietaupījumi būs vajadzīgi izdevumu segšanai, kam šā gada budžetā nebūs atbilstošu ieņēmumu.

Šogad Rīgas budžetā plānotie ienākumi ir 940 miljoni, bet izdevumi — 1063 miljoni eiro, tātad ar tradicionālo deficītu. Uz papīra plānotais 123 miljonu deficīts realitātē gan varētu būt ievērojami mazāks, jo tiks tērētas arī iepriekšējā gadā ieplānotās, bet neizlietotās summas, skaidro domes Finanšu departamenta pašvaldības budžeta pārvaldes priekšnieks Uldis Rakstiņš. Būtisks deficīta iemesls ir pašvaldības aizņēmumu atmaksa — kopējais parādu apjoms šobrīd sasniedz 743 miljonus, bet Rakstiņš uzsver, ka summas turpina sarukt.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu