«Zinu daudzas problēmas» • IR.lv

«Zinu daudzas problēmas»

Rinalds Muciņš. Ilustrācija — Ernests Kļaviņš
Gunita Nagle

Valsts pārvaldē gandrīz divdesmit gadu rūdījumu guvušais Rinalds Muciņš uzņēmies vadīt Stradiņa slimnīcu un vēlas panākt, lai tā kļūtu par vienu no labākajām Ziemeļeiropā. Kāds ir viņa rīcības plāns?

Stradiņa slimnīca ir otrā lielākā Latvijā pēc Austrumu klīnikas — ārstniecības ekselences centrs. Taču pēdējos gados tās vadībā bijušas dažādas ķibeles. No amata 2013. gadā atstādinātā Rūta Valtere pašlaik ir apsūdzēta par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā tieši saistībā ar darbību slimnīcā. Dins Šmits, 2014. gadā aizgājis no GlaxoSmithKline Latvia uz Stradiņa slimnīcu, tās vadītāja krēslā noturējās tikai nedaudz ilgāk par gadu. Nākamā kandidātu atlase beidzās bez rezultātiem, tāpēc Veselības ministrija lūdza ilggadējo Dzemdību nama vadītāju Ilzi Kreicbergu uzņemties vadīt Stradiņa slimnīcu, un trīs gadus viņa to darīja. Pērn oktobrī ministrija izsludināja jaunu konkursu uz slimnīcas vadītāja vietu. No 11 pretendentiem augstāko vērtējumu ieguva Rinalds Muciņš, kas darbu jaunajā amatā sāks 10. februārī.

Aicināts uz interviju, Muciņš piekrīt bez svārstīšanās. Vienīgi nespējam izprātot, kurā kafejnīcā tikties, tāpēc norunājam rīta kafiju iedzert Ir redakcijā. Sagaidu interesantu sarunu, jo 44 gadus vecā Muciņa iepriekšējā karjera valsts pārvaldē bijusi strauja un līkumota. Jau 20 gadu vecumā toreizējais jurisprudences students sāka strādāt Valsts slimokasē un ātri kāpa pa karjeras kāpnēm. Kopš 2002. gada strādājis vadošos amatos vairākās ministrijās, astoņus mēnešus pabija pat veselības ministra amatā — tas bija 2004. gadā Induļa Emša valdībā. Līdzdarbojies gan Jaunajā laikā, gan Tautas partijā un startējis arī Saeimas vēlēšanās, taču nesekmīgi. Muciņa beidzamais amats bija vides ministrijas valsts sekretārs, bet drīz pēc pašreizējās valdības apstiprināšanas viņš 2019. gada pavasarī to atstāja, solot pēc ilgajiem gadiem valsts pārvaldē meklēt jaunus izaicinājumus.

Pie kafijas tases Muciņš atklāj, ka mierīgi gādājis par ārējiem sakariem starptautiskā medicīnas uzņēmuma Johnson & Johnson Latvijas filiālē, bet tad pamanījis Stradiņu konkursu un saskatījis iespēju atgriezties sev zināmajā veselības aprūpes nozarē. «Es iepriekš pārstāvēju šīs slimnīca kapitāldaļu turētāju un līdz ar to zinu daudzas problēmas, kas ir Stradiņa slimnīcā,» saka Muciņš. Lūk, par problēmām mums arī jārunā.

Laiks, kad Stradiņos nemitīgi mainījās valde, sakrīt ar jaunā slimnīcas korpusa pirmās kārtas celtniecību. Līgums 2013. gada sākumā tika parakstīts ar Skonto būve un Re & Re, taču būvdarbi ievilkās tā, ka ēku nodeva ekspluatācijai tikai 2017. gada pavasarī, divus gadus pēc plānotā termiņa, un izmaksas bija kāpušas no 67 līdz 87 miljoniem eiro.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu