Apple, pallādijs un pensijas • IR.lv

Apple, pallādijs un pensijas

Ilustrācija — Shutterstock
Sergejs Pavlovs

Tūkstoš dolāru, kas pērnā gada sākumā ieguldīti amerikāņu Teslas vai latviešu Grindeka akcijās, gada laikā ir nesuši vairāk nekā 100% peļņu. Un tie ir tikai pāris piemēru, jo pērnais gads investoriem ir bijis viens no labākajiem. Kādu ienesīgumu ir sniegušas dažādas finanšu un arī īpašuma investīcijas — par to Ir Nauda apskatā

+29%. Amerikāņu kompāniju akcijas

Vietējie klienti, kas investē akcijās, lielākoties tirgojas nevis Baltijas valstu, bet gan amerikāņu biržās, liecina Swedbank dati. Un 2019. gadā tas noteikti ļāva labi nopelnīt. Pat ja iegādātas nevis konkrētu perspektīvāko uzņēmumu akcijas, bet vidējais tirgus indekss S & P 500, dolāru izteiksmē tas devis 29% pieaugumu gada laikā. Un tas ir labākais rezultāts kopš 2013. gada, vēsta Bloomberg. 

Vēl daži piemēri, kā gada laikā pieaugusi to akciju vērtība, kas visiem ir uz mēles. Teslas akciju cena jūnijā nokritās līdz 177 dolāriem, bet gada beigās pakāpās līdz aptuveni 420 (šā gada 24. janvārī — 572 dolāri). Apple akcijas pēc krituma gada sākumā maksāja ap 150 dolāriem, bet gada beigās — gandrīz 300. Facebook gada sākumā kotējās pie 140 dolāru atzīmes, bet nogalē — virs 200. Šādu «amerikāņu kalniņu» piemēru pērn bijis ne mazums.

Galvenie izaugsmes faktori — gan konkrētu firmu biznesa panākumi, gan ārējā fona uzlabošanās. Gada beigās Trampam tomēr izdevās novērst plaša mēroga tirdzniecības karu ar Ķīnu, bet bažas, ka ASV Federālo rezervju sistēma sāks celt likmes, par ko daudzi uztraucās pirms gada, vairs nebija aktuālas. 

Tiesa, pēc tik liela cenu uzrāviena redzam otru galējību — pazīstami finansisti Bloomberg TV jau tieši uzdod jautājumu: cik droši ir pašlaik turēt savā portfelī, piemēram, Apple? Proti, vai investori nav pārāk aizrāvušies ar optimistiskām nākotnes prognozēm. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu