IT ledus lauzējas • IR.lv

IT ledus lauzējas

Katrīna Onzule: «Man ļoti, ļoti patīk mans darbs.» Foto — Ieva Salmane
Laura Dumbere

Eiropas valstīs IT nozarē strādā tikai 17% sieviešu. Latvijā rādītāji ir nedaudz augstāki, tomēr «programmētājs» aizvien vēl asociējas ar vīrieti. Tā ir novecojusi domāšanas ledus kārtiņa, kuru vajag un var salauzt. Ir Nauda uzmeklēja trīs sievietes, kas savu dzīvi radikāli mainījušas, pievēršoties IT nozarei

Pirms četriem gadiem vairākas IT nozarē strādājošas sievietes nodibināja kopienu Riga TechGirls. Viņu mērķis bija popularizēt tehnoloģiju prasmes sieviešu vidū, rīkot kursus un meistarklases, lai nozarei piesaistītu vairāk sieviešu. 2018. gadā sadarbībā ar Tele2 tika radīta stipendija, kas ļāva desmit meitenēm bez maksas mācīties sešu nedēļu kursos Rīgas Programmēšanas skolā. 

Savukārt aizvadītā gada rudenī sadarbībā ar tehnoloģiju uzņēmumu Accenture tika nodibināta stipendija She Goes Tech, kas ļauj jau 80 sievietēm apgūt IT prasmes Java, Javascript un Scala programmēšanas valodās. Uz stipendiju pieteicās 650 kandidātes, tas rīkotājiem bija patīkams pārsteigums.

Programmēšana ir unikāla profesija, jo tai var pievērsties jebkura vecuma cilvēks no jebkuras citas nozares. Lai pieteiktos kursiem un veiksmīgi pabeigtu mācības, nav nepieciešamas iepriekšējas zināšanas vai programmētāja diploms — vajadzīga tikai loģiska domāšana, interese par programmēšanu un labas angļu valodas zināšanas. 

Vēloties iedvesmot sievietes pievienoties IT nozares profesijām, trīs meitenes piekrita tikties ar Ir Nauda, lai izstāstītu savu pieredzi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu