Kas Latvijā pieder igauņiem un lietuviešiem? • IR.lv

Kas Latvijā pieder igauņiem un lietuviešiem?

Gunita Nagle

Abu mūsu Baltijas kaimiņvalstu uzņēmēji naski investē Latvijā — no Igaunijas un Lietuvas uzkrātās investīcijas pērn pārsniegušas kopumā jau 3,3 miljardus eiro. Mēs lasām igauņiem piederošos Delfus, dzīvojam igauņu Merka celtos mājokļos, lietojam lietuviešu Bites internetu un mobilos sakarus. Ir Nauda nolēma izlūkot, kas kaimiņus vilina mūsu tirgū un kādas grambas vēl kavē jaunu investīciju pieplūdumu?

Finanšu prognozes nav maestro Raimonda Paula stiprā puse, taču ar populāro dziesmu Nekur nav tik labi kā mājās viņš ir trāpījis desmitniekā — tā varētu būt mūsu tautsaimniecības neoficiālā  himna. Jo latvieši ir daudz kūtrāki investori nekā lietuvieši un igauņi. Kaut arī šī patiesība zināma sen, konkrētu datu salīdzinājums var šokēt joprojām. Igauņu investīcijas Latvijā ir 11 reizes lielākas nekā latviešu Igaunijā. Savukārt lietuviešu investīcijas trīskārt pārspēj mūsējās.

«Paskatieties spogulī! Mēs neesam aktīvi, slikti zinām svešvalodas, esam bailīgi, nespējam sadarboties, neuzticamies cits citam. Jā, principā esam provinciāli,» kāds no uzņēmējiem skarbi norāda uz latviešu biznesa nacionālajām īpatnībām, tomēr šo viedokli gatavs paust tikai anonīmi.

Taču runa nav tikai par latviešu kūtrumu doties riskēt svešumā. Arī šeit uzkrāto ārvalstu investīciju ziņā atpaliekam no kaimiņiem, lai gan investīcijas Latvijā turpina kāpt, nu jau pārsniedzot 15 miljardu eiro slieksni. Tomēr Igaunija mūs pārtrumpo ar gandrīz 24 miljardiem, Lietuva — ar 18 miljardiem (2018. gada dati). Iepriecinoša diemžēl nav dinamika arī pēdējo divu gadu laikā — šajā posmā Latvijā piesaistīts 1,1 miljards eiro ārvalstu investīciju, savukārt Lietuvā divtik vairāk — 2,7 miljardi, bet Igaunijā pat 3,1 miljards eiro (Eurostat dati, 2019. gada jūlijs).

Dažu dabisko apstākļu dēļ kaimiņvalstis ir pievilcīgākas investoriem — Igaunija ir tuvu Somijai, savukārt Lietuvai blakus ir Polija un Vācija, atgādina Ģirts Blumers no Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras. Viņaprāt, vēl viens izskaidrojums saistīts ar nozarēm, kas katrai no valstīm gadiem ilgi bijušas spēcīgākas nekā Latvijai: Igaunija kļuvusi slavena ar tehnoloģiju uzņēmumiem, savukārt Lietuvā ir stipra lauksaimniecības produktu un mēbeļu ražošana. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu