Pasaule vienā lappusē • IR.lv

Pasaule vienā lappusē

Pasaules tirgi

Impīčments un Irāna apdraud ASV biržas bumu
Gaidāmie korporatīvie 2019. gada finanšu dati, prezidenta Trampa impīčmenta gaita un saspīlējums pēc augsta ranga Irānas ģenerāļa nogalināšanas apdraud ASV biržas rezultātus. Visi šie nedrošības faktori var sadarboties un salauzt šķietami spēcīgo, bet aizvien vairāk trauslo aizgājušā gada ASV vērtspapīru bumu, vērtē CNN. Taču mazliet optimistiskāka ir finanšu padomu vietne The Motley Fool, kas uzskata — dažādu faktoru ietekmē varētu notikt tirgus korekcija par 10%.


Alkoholiski «burbuļūdeņi» izspiež alu
ASV alkoholisko dzērienu tirgū zelteri sākuši atņemt tirgus daļu alum, un šī tendence var atspoguļoties arī Eiropā, raksta The Financial Times. Virkne patērētāju samazina alus patēriņu, jo seko ogļhidrātu īpatsvaram savā diētā. Analītiķi prognozē — zelteru pārdošanas apjoms ASV tirgū trīs gadu laikā sasniegs 2,1 miljardu dolāru. Kanādas uzņēmums White Claw ar saviem zelteriem jau ieguvis 53% tirgus daļu ASV, piedāvājot zelterus ar dažādām garšām — laimu, ķiršu, greipfrūtu, kā arī vienkārši gāzētu ūdeni ar alkohola piedevu.


Strauji aug ēdienu piegādes tirgus
Pakalpojums «pasūti ēdienu no restorāna internetā, saņem mājās var birojā» kļūst arvien populārāks ASV un Eiropā, audzējot ēdienu piegādes kompāniju apgrozījumu, raksta jaunuzņēmumu ziņu portāls 150sec.com. Prognozē, ka šī tirgus apjoms sasniegs 164 miljardus ASV dolāru līdz 2024. gadam, tātad dubultosies, salīdzinot ar 2018. gadu. Taču jaunpienācēju ienākšana tirgū ir grūta, esošie spēlētāji apvienojas efektivizācijas un tirgus pārklājuma paplašināšanas nolūkos. Latvijā šajā nišā darbojas tikai Somijā dibinātais Wolt.

Izejvielas


ASV un Ķīnas izlīgšanas sākums stabilizēs izejvielu tirgus
Zināms progress ASV un Ķīnas «tirdzniecības kara» izlīgumā varētu nomierināt svārstības vairāku izejvielu, arī kokvilnas un sojas pupu, tirgus cenās, uzskata analītiķi. Tramps 15. janvārī parakstīja tirdzniecības konflikta izlīguma pirmo stadiju, kas paredz samazināt muitas likmes 360 miljardus dolāru vērtam Ķīnas preču importam un atcelt iepriekš pieteikto papildu 160 miljardus dolāru vērtu preču importa aplikšanu. Visticamāk, Ķīna tāpēc atcels vai samazinās muitas likmes importam no ASV.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu