Beatrise Amtinga, koplietošanas ledusskapja ieviesēja • IR.lv

Beatrise Amtinga, koplietošanas ledusskapja ieviesēja

«Kad aizbraucu Ziemassvētku brīvdienās, ieliku skapī pienu, augļus un dārzeņus, kas citādi būtu sabojājušies,» stāsta Beatrise. «Vienreiz izmantoju olas. Biju pēc darba plānojusi cept kūku, taisījos iet uz lielveikalu pakaļ sastāvdaļām, bet — kāpēc nepaņemt no ledusskapja? Kūka iznāca laba.» Foto — Ieva Salmane
Ieva Puķe

Piena paka, trīs greipfrūti, laims, viena gotiņkonfekte — tas viss aiz stiklotajām durtiņām aizķēries no iepriekšējā vakara. Beatrise zina: tiklīdz pulksten 12 vērsies vārti uz Kaņepes Kultūras centra (KKC) pagalmu Rīgā, kur novietots publiskais ledusskapis, plauktos parādīsies gan jauni krājumi, gan uzradīsies ņēmēji. Otrs aktīvais brīdis — pēc darba laika beigām. Ledusskapis gaida viesus līdz diviem naktī, kad durvis slēdz KKC. 

«Bieži cilvēki uz žoga sakar maisiņus, tāpēc plānojam attaisīt sētu, lai skapis būtu pieejams 24 stundas diennaktī,» stāsta Beatrise. Viņa ir 19. decembrī atklātā ledusskapja krustmāte, uzbūvējusi to kopā ar puisi no organizācijas Darbnīcu parks. «Pats par sevi zero waste produkts: vecās Liepājas pludmales promenādes dēļi, balkona durvis. Iekšā — festivāla Komēta ledusskapis.»

No Skolas ielas redzamais jaunievedums izpelnījies lielu interesi. «Nenojautu, ka ne tikai Rīgā, bet arī Baltijā tāda nav. Vācijā organizācija Foodsharing.de, kas ierīko šādus ledusskapjus, dzima jau 2012. gadā, pirmsākumi meklējami Ķelnē. Tolaik studēju politiskās zinības un vēsturi Osnabrukā. Nelielajā pilsētā atrodami pieci vai seši publiskie ledusskapji. Vispirms tos iecienīja studenti, bet tagad pie tiem pieraduši visi, tā ir ēdienu cikla daļa. Ieliec ledusskapī produktus, kas tev nav vajadzīgi, un paskaties, vai tur nav kaut kas noderīgs. Galvenā motivācija — apstādināt «izmešanas kultūru».»

Koplietošanas ledusskapī nedrīkst likt atvērtus piena, gaļas vai zivju produktu iepakojumus, arī atvērtas pudeles. «Jā, vīnu izdzeriet līdz galam paši!» iesmejas Beatrise. «Bet puse maizes kukuļa nav problēma. Arī realizācijas termiņš nav būtisks. Tāpat kā mājas virtuvē, lietojiet produktus uz savu atbildību!»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu