Nomazgās un sasukās • IR.lv

Nomazgās un sasukās

44
Juris Žagars. Foto — Edmunds Brencis
Anda Burve-Rozīte

Dailes teātra jaunais direktors Juris Žagars (59) vēlas panākt teātra atgriešanos sabiedrības diskusiju telpā, piedāvājot izrādes, kas rezonē ar Latvijā aktuālām tēmām

Intervijas laikā jaunais Dailes teātra vadītājs izspēlē efektīgu etīdi: atvainodamies pārtrauc sarunu un sazvana lietuviešu režisoru Oskaru Koršunovu. «Oskar, te Juris Žagars no Rīgas, aktieris — vai atceries? Pirms četrām dienām kļuvu par Dailes teātra direktoru un gribu piedāvāt tev darbu nākamajā sezonā.» Koršunovs nešķiet ieinteresēts — nākamā sezona pieprasītajam režisoram jau aizpildīta. Abi vienojas drīz sazvanīties atkal. Žagars sev raksturīgajā garā piebilst: «Tu biji pirmais, par kuru iedomājos!» 

Visticamāk, līdzīgu frāzi no viņa pēdējās nedēļās dzirdējuši daudzi režisori, pieredzējušā aktiera un kultūras menedžera viens no talantiem — dabūt cilvēkus savā pusē, aizraut ar idejām un mērķiem. Pārliecināt, ka taps kas izcils. Līdzās vadošā aktiera ampluā Dailes teātrī Žagars ilgus gadus vadījis populāro Cēsu Mākslas festivālu un Vidzemes koncertzāli Cēsis, kā arī slēpošanas biznesu Žagarkalnā. Viņš ir Cēsu domes deputāts, ievēlēts no Vienotības. 

Daudzo darbu apvienošana, ko enerģiskais un harismātiskais Žagars ilgstoši spējis, daļēji viesusi gan apbrīnu, gan raisījusi kurnēšanu — kā nemitīgajos pārskrējienos iespējama kvalitāte. 2. martā Žagars sāks vadīt Dailes teātri — viņš uzvarējis atklātā konkursā uz direktora amatu, kas atbrīvojās oktobrī, kad pēc aktieru spiediena atkāpās teātra mākslinieciskais vadītājs Dž. Dž. Džilindžers un pēc pārdomu brīža atlūgumu iesniedza arī direktors Andris  Vītols.

Par teātra radošo direktoru Žagars izvēlējies režisoru Viesturu Kairišu. Daļu līdzšinējo darbu Žagars atmetīs. Skatītājiem būs arī zaudējums — viņš turpinās spēlēt vecās lomas, līdz izrādes izņems no repertuāra, bet jaunus aktierdarbus neuzņemsies.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu