Kinojaunumi • IR.lv

Kinojaunumi

Balta, balta diena
Sonora Broka

ooooc Balta, balta diena / Hvítur, hvítur dagur. Atvaļināts policists un atraitnis Ingimundurs kliedē skumjas par sievas zaudējumu, būvējot māju. Nejaušs atradums viņā raisa urdošas aizdomas, un Ingimundurs nolemj noskaidrot patiesību — viņu dzen vēlme atriebties. Islandiešu režisora Hlinura Palmasona filmas nosaukums ir kā atsauce uz senu islandiešu ticējumu — kad baltas debesis saplūst ar sniegotām ārēm, mirušie var sazināties ar dzīvajiem. Meistarīgo Islandes dabas portretējumu un elektrizēto Ingvara Sigurdsona aktierspēli pavada starptautiski atzītā britu komponista Edmunda Finisa radītā mūzika. No 30. janvāra.


oooo
 Džentlmeņi / The Gentlemen. Metjū Makonahija tēlotais britu narkobarons Pīrsons ir vadījis ienesīgu rūpalu — Lielbritānijā plaukst un zeļ marihuānas fermas. Viņa vēlme nodot šo biznesu kādam citam noziedzīgajās aprindās saceļ vētru — gribētāju netrūkst. Gaja Ričija jaunākās filmas temps vairs nav tik straujš kā viņa agrākajos bandītu gabalos (Kārtis, nauda un divi stroķi, Ķēriens), tomēr visi svarīgākie elementi ir savās vietās — intriga, stilizācija, virkne kolorītu tipāžu (lielisks ir Kolins Farels), kuri satiekas neiedomājamās, vienlaikus komiskās un bīstamās situācijās. Kino no 31. janvāra.

Sibillas kārdinājums / Sibyl. Sibilla slēdz psihoterapijas praksi, lai pievērstos rakstniecībai. Iecerētā romāna galvenās varones prototips ir Sibillas pēdējā paciente, jaunā aktrise Margo. Drīz vien robežas starp profesionālo un privāto telpu, romāna notikumiem un realitāti nošķirt kļūst aizvien sarežģītāk. Žistīnes Triē filma, kas bija iekļauta Kannu kinofestivāla konkursā, izspēlē visus franču drāmas elementus — manipulēšanu, kaisli, iekāri un fobijas. Lomās Eiropas jaunās paaudzes aktieri — Viržīnija Efira, Adele Eksarhopula, Sandra Hillere un Gaspārs Iljels. Neesmu redzējusi. Kino Splendid Palace no 31. janvāra.


Oda. 
Edvarda Lansmaņa un Ernesta Cerbuļa režijā tapusi filma par slēpotāju ikdienas izaicinājumiem, meklējot piedzīvojumus un laužot sabiedrībā valdošos stereotipus. Komanda, kas iepriekš veidojusi Manifesto (2012) un SKLMNTI (2013), atgriežas ar filmu, kurā sola žanru sajaukumu, ļaujot saplūst realitātes un fantastikas robežām. Neesmu redzējusi. No 31. janvāra.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu