Visu laiku lielākā krāpšana • IR.lv

Visu laiku lielākā krāpšana

4
Zīmējums — Shutterstock
Deivids Sīgals, © The New York Times News Service

Akciju tirgotāji tiek apsūdzēti par 60 miljardu dolāru izkrāpšanu no vairāku Eiropas valstu kasēm. Viņu darbošanās shēma reiz nodēvēta par «sātana mašīnu»

Viņi bija interesanti sadarbības partneri. Martins Šīldss ir Oksfordā studējis brīnumbērns, kas organizēja matemātiski sarežģītos pārskaitījumus. Savukārt druknais un gandrīz 190 cm garais jaunzēlandietis Pols Mora nodarbojas ar jaunu klientu piesaistīšanu.

Viņi abi satikās 2004. gadā, kad strādāja investīciju kompānijas Merrill Lynch birojā Londonā. Šīldss vienmēr mazliet jutās kā piesarcis skolēns, redzot, cik lieliski mēdz blefot šarmantais jaunzēlandietis. Kad Mora reiz veiksmīgi atgaiņājās no auditoriem, kuriem bija radušās aizdomas par viņa darījumiem, Šīldss e-pastā uzrakstīja apbrīnas pilnu vēstuli: «Tu tikai man vienmēr atgādini, ka es nedrīkstu spēlēt pokeru ar tevi!»

Tagad abi vīrieši ir apsūdzēti par «gadsimta lielāko laupīšanu», kā to raksturo franču avīze Le Monde. Savukārt nodokļu politikas profesors Kristofs Špenhels no Manheimas Universitātes Vācijā to nosaucis par «lielāko nodokļu izkrāpšanu Eiropas vēsturē». No 2006. līdz 2011. gadam abi brokeri kopā ar simtiem baņķieru, juristu un investoru nopelnījuši 60 miljardus dolāru, šo naudu izpumpējot no dažādu Eiropas valstu kasēm.

Kā izteicies viens no apsūdzētajiem, nodokļu maksātāju nauda ir ļoti kārdinošs mērķis, jo principā tā nekad neizsīkst.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu