Līva Ulmane, šuj somas oposumiem • IR.lv

Līva Ulmane, šuj somas oposumiem

Līva Ulmane (attēlā ar meitu Rebeku) saka paldies savai Āgenskalna Valsts ģimnāzijas rokdarbu skolotājai. Līva ne tikai darinājusi somas ugunsgrēkos cietušajiem dzīvniekiem, bet arī saņēmusi 2. un 3. vietu Rietumaustrālijas krustdūriena izšuvumu konkursā. Amazon atrodama Līvas pavārgrāmata Latvian Eats. Soups, Stews & Porridge. Foto no personīgā arhīva
Ieva Puķe

Austrālijas pilsētā Pērtā mūsu sarunas laikā ir +31 grāds, saule, zilas debesis. Līva, kas 10 gadus dzīvo aiz okeāna, tomēr bēdājas, ka dzimtenē šogad nav baltas ziemas. «Televīzijā redzējām: Brisbenā plūdi. Vai tev viss kārtībā?» šādus jautājumus mamma un vecvecāki Latvijā sen iemācījušies neuzdot. «Austrālijā attālumi ir milzīgi. Tad es jautāju, vai plūdi Portugālē kaut kā ietekmē viņu dzīvi,» iesmejas Līva.

Reģionu Austrālijas rietumkrastā, kur atrodas Pērta, postošie ugunsgrēki skāra minimāli. Dūmus no austrumkrasta vējš nevis izkliedēja pa kontinentu, bet aizpūta Jaunzēlandes virzienā un tālāk uz Dienvidameriku. Arī prognozētais pārtikas cenu kāpums Pērtu nav sasniedzis, lai gan Ziemassvētku laikā ugunsgrēku dēļ uz pāris nedēļām bija slēgts galvenais ceļš, kas savieno Rietumaustrālijas un Dienvidaustrālijas pavalstis.

Ugunsgrēki, protams, izsauca plašu rezonansi. Līva domāja, kā palīdzēt. Ar nelaimes skartajiem cilvēkiem viss būs kārtībā, Austrālija ir civilizēta valsts ar attīstītu apdrošināšanas sistēmu, viņa saka. Grūtāk klājas dzīvniekiem, kuru populācijas ir smagi cietušas un nespēj atrast jaunas mājas.

Doties kā brīvprātīgajai glābt ievainotos dzīvniekus teritorijās, kur ugunsgrēkus tagad nodzēsušas lietusgāzes, trīs bērnu mammai nav ne laika, ne kvalifikācijas. Latvijā Līva bija žurnāliste, divus gadus strādāja LTV Panorāmā. Bet pēc aizprecēšanās uz Austrāliju izmācījās par loģistikas speciālisti, Pērtā vada valsts slimnīcu medicīnas preču noliktavu. Ugunsgrēku krīzes karstumā viņa pie kolēģiem vērsusies ar iniciatīvu, ka noliktava varētu ziedot arī dzīvnieku ārstēšanā izmantojamus medicīnas piederumus. Piemēram, pārsējus un katetrus, kam derīguma termiņš iet uz beigām. Noliktava nav privāta, šādi rīkoties nedrīkstēja. Tad Līva izdomāja citu risinājumu: pēc organizācijas Animal Rescue Craft Guild (dzīvnieku glābšanas amatu ģilde) piegrieztnēm darināja somas vecākus zaudējušiem oposumu mazuļiem un sīkiem dzīvnieciņiem cukurvāverēm. Gan vieni, gan otri ir somaiņi, un dzīvnieku patversmēs var pieaugt šādās somās.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu