Svarīgi Latvijas sabiedrībai • IR.lv

Svarīgi Latvijas sabiedrībai

3
Kārina Pētersone: «Šo autobiogrāfiju izlasīt ir vērtīgi, jo visi esam nobažījusies par ceļu, kādu ASV uzņēmušas.» Foto — Ieva Salmane
Anda Burve-Rozīte

«Aizrāvos jau ar pirmajām lappusēm!» Kādreizējā politiķe Kārina Pētersone stāsta, kāpēc uzņēmās tulkot bijušās ASV pirmās lēdijas Mišelas Obamas autobiogrāfiju Izaugt

Izdevniecības Zvaigzne ABC vadītāja Vija Kilbloka vilcinājās ar Mišelas Obamas 2018. gada nogalē iznākušās autobiogrāfijas Becoming autortiesību pirkšanu. Viņa domāja — tā ir politika, un kuru gan Latvijā tā interesēs! Tad Becoming uzskrēja pasaules grāmatu tirgu topu augšgalā. Kilbloka bija aizbraukusi uz Lietuvu, un lietuviešu izdevējs satiekoties teica, ka drukā jau trešo tirāžu. Tā arī izdevumam latviešu valodā pavērās iespēja. Drīz no izdevniecības e-pastu saņēma tulkotāja un bijusī politiķe Kārina Pētersone. Viņa jau savulaik bija tulkojusi ASV televīzijas zvaigznes Opras Vinfrijas eseju krājumu un citus darbus. 

«Izdevniecības pārstāve atraksīja, ka vēlas tieši man piedāvāt tulkot vienu grāmatu. Domāju — kas gan tā varētu būt?» Drīz vien piezvanījusi arī Vija Kilbloka un teikusi: Kārina, tu esi vienīgā no tulkotājiem, kas ar grāmatas varoni spēs identificēties! «Viņa pieminēja vārdu «Obama», bet es nesekoju līdzi un nodomāju, ka runa par Baraku. Nē, Vija precizēja, runa ir par Mišelu.» 

Sākumā Pētersone liegusies, bet tad sākusi lasīt Becoming. Pēc pirmajām trim lappusēm sapratusi — nevar atteikties. Tik ļoti uzrunājis Mišelas Obamas cilvēciskums, vienkāršība, personības šarms un spēks. Pētersone personīgi pabijusi ASV Baltajā namā, 90. gadu sākumā bija Saeimas priekšsēdētāja Anatolija Gorbunova palīdze, bet 90. gadu beigās — kultūras ministre. Personīgā līmenī ar izcilām personībām Pētersonei ir vēl kāda saikne: viņa ir izcilā Latvijas režisora un dramaturga Pētera Pētersona meita. 

Būdama politiķe, jūs droši vien esat sekojusi ASV prezidenta kundzes Mišelas Obamas gaitām.
Jāatzīst, ka man ir tik piepildīta gan darba, gan personiskā dzīve, ka nevaru daudz atļauties sekot līdzi citu dzīvēm. Man par tām ir maza interese. Protams, zināju, kurš un kad ir ASV prezidents un kas ir pirmā lēdija, bet viņu dzīvē nebiju iedziļinājusies.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu