Nauda nelikumīga, saņēmēji — nevainīgi? • IR.lv

Nauda nelikumīga, saņēmēji — nevainīgi?

Jūlijs Krūmiņš savu vainu ZZS un No sirds Latvijai nelikumīgā finansēšanā ir atzinis, un prokuratūra viņam par to piemērojusi naudas sodu 77,4 tūkstošu apmērā. Foto — LETA
Indra Sprance

Cik skaļi sākusies, tik klusi pagājušā nedēļā prokuratūrā izbeigta lielākā daļa no tā dēvētās jaunās Jūrmalgeitas — partiju nelikumīgas finansēšanas skandāla. Tas nāca gaismā 2016. gada rudenī, kad KNAB veica kratīšanas un aizturēja Jūrmalas mēru Gati Truksni (ZZS), uzņēmēju Jūliju Krūmiņu un par viņa finansistu dēvēto Jorenu Raitumu. 

Kriminālprocesā izmeklēti dažādi pārkāpumi, to skaitā 27,5 tūkstošu eiro nelikumīga finansējuma nodošana tobrīd valstī un Jūrmalā valdošajai ZZS, kā arī 56,8 tūkstošu eiro nelikumīga finansējuma nonākšana bijušās valsts kontrolieres Ingunas Sudrabas partijas No sirds Latvijai (NSL) kasē un vēl 3,7 tūkstoši arī viņas personīgajām vajadzībām.

Tagad Krūmiņš un Raitums savu vainu ZZS un NSL nelikumīgā finansēšanā ir atzinuši un prokuratūra viņiem par to piemērojusi naudas sodu — vienam 77,4 tūkstošu, otram 8,6 tūkstošu apmērā. Savukārt Jūrmalas mērs Truksnis, kura priekšvēlēšanu kampaņai, kā noprotams, nauda nelikumīgi ziedota, pie atbildības netiek saukts.

Prokurore Ilga Paegle 17. janvārī pieņēmusi lēmumu izbeigt kriminālprocesu pret Truksni daļā par nelikumīgu ZZS finansēšanu. Tas ir jau otrais šāds Paegles lēmums — iepriekš viņa pie Truksnim labvēlīga secinājuma nonāca pērn septembrī. Pamatojums — Truksnis neesot  ZZS amatpersona, nav partijas valdē, līdz ar to Paegles ieskatā viņam neesot bijis nekāda pienākuma uzraudzīt saņemto ziedojumu likumību. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu