Burova triks • IR.lv

Burova triks

Ilustrācija — Ernests Kļaviņš
Nellija Ločmele

Tas ir pārsteigums — es nesaprotu, kas domē notiek. Tā Saskaņas līderis Jānis Urbanovičs Ir komentēja Oļega Burova (GKR) noturēšanos Rīgas mēra amatā šonedēļ, jo Saskaņas deputāts Jānis Ločmelis dienu pirms izšķirošā balsojuma pēkšņi atsauca savu parakstu zem ierosinājuma sasaukt sēdi Burova atcelšanai un tāpēc tā nenotika.

Deputāts sākotnēji savu lēmumu nebija frakcijā skaidrojis, un Saskaņas biedri pat pieļāva, ka sirmgalvi kāds apmuļķojis, bet opozīcija norādīja uz Ločmeļa ienesīgo amatu Rīgas Siltuma padomē, kur viņš pērn nopelnījis 25 tūkstošus eiro, divreiz vairāk nekā deputāta algā un arī Krievijas pensijā.

Ločmelis medijiem intervijas nesniedza un tikai otrdien TV3 ziņām beidzot pavēstīja, ka izlēmis — Burovam jāpaliek amatā, jo Rīgā jāpieņem budžets. To pats bez citu padoma sapratis pēc 16. janvāra domes sēdes, kurā pēc opozīcijas ierosinājuma no amata atcēla abus Burova vietniekus — Saskaņas frakcijas vadītāju Annu Vladovu un Druvi Kleinu. Par Vladovas noņemšanu balsoja arī vairāki GKR deputāti, to skaitā pats Burovs, kuram vietniece publiski pārmeta intrigas un korupciju. Pēc šīs sēdes Burovs atzina, ka Saskaņas un GKR koalīcija domē tiešām vairs neeksistē, taču viņš turpināšot darbu. Nekādi neatbildēšot arī uz eksmēra Nila Ušakova sāpīgajiem mājieniem par korumpētību un nodevību — tas vienkārši neesot viņa līmenis. Saskaņa paziņojusi, ka sāks vēlreiz vākt parakstus Burova atlaišanai, taču opozīcija tam negrasās pievienoties, jo Saeima jau februāra vidū varētu lemt par Rīgas domes atlaišanu sakarā ar nespēju risināt atkritumu apsaimniekošanu. Turklāt no 16. janvāra domē sācis tikšķēt vēl viens skaitītājs — ja divu mēnešu laikā netiks ievēlēti jauni mēra vietnieki, arī tas varētu būt iemesls domes atlaišanai. 

Tikmēr visā Latvijā 16. janvārī sākās un mēnesi turpināsies parakstu vākšana par divu Saeimas pieņemto likumu atcelšanu, ko pieprasījuši Saeimas opozicionāri Saskaņa un ZZS. Līdz otrdienai savākti tikai 1137 paraksti — niecīga daļa no referenduma ierosināšanai nepieciešamajiem 154 868.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu