Pāri upei • IR.lv

Pāri upei

19
Viesturs Kairišs. Foto — Ieva Salmane
Laura Dumbere

Nākamajā dienā pēc mūsu sarunas režisors Viesturs Kairišs devās uz Krāslavu, kur notika viņa jaunās filmas Pilsēta pie upes (Piļsāta pi upis) pirmizrāde. Viņam šķita ļoti svarīgi, lai pirmizrāde būtu Latgalē. Un Krāslava jau tieši tāda arī ir — piļsāta pi upis

Filmas galvenā runātā valoda ir latgaliešu, un tā uzņemta Baltkrievijā dzimušā pasaulslavenā gleznotāja Marka Šagāla vizuālajā valodā, jo neviens cits Latgales būtību gleznās nav spējis parādīt tik precīzi — kā šķību, greizu un nepareizu, bet tieši tāpēc tik skaistu un brīnišķīgu pasauli, pār kuru nevalda pat gravitācijas likumi. 

Kairišs baidījies, vai mazliet greizie kadri ar nepareiziem leņķiem skatītājiem uz ekrāna neizraisīs nelabu dūšu, bet nekas tāds nav noticis. Turklāt vēstures posms — Otrais pasaules karš, par kuru runā filma, — arī bija šķībs un greizs. Neviena taisna leņķa.

Pēc Dvēseļu puteņa asinīm un asarām šķita, ka vēl viena sirdi plosoša filma būs par daudz. Pārsteidza jūsu prasme caur humoru parādīt laikmeta traģēdiju visā tās daudzveidībā.
Man pašam bija svarīgi to izdarīt. Katrs darbs ir profesionāls izaicinājums un pētījums. Ne velti mēdz teikt, ka traģēdija ir komēdijas apgrieztā puse un otrādi. Pēc Melānijas hronikas  vairs negribēju taisīt tik smagu kino. Tāpēc, veidojot filmu Pilsēta pie upes, es katrā traģiskākajā epizodē meklēju cilvēcības un humora dzirksti. Un humors pārsteidzošā kārtā traģēdiju spēj parādīt vēl lielākā mērogā.

Galvenā varoņa lomā jauneklis «no tautas» — Dāvis Suharevskis. Vai, stāstot par kara šausmām, profesionāls aktieris spēlētu pārāk profesionāli?
Mums bija vajadzīgs tīrs un patiess cilvēks ar izteiksmīgu seju, turklāt latgalietis, lai nav jāmokās ar latgaliešu valodu. Un šādu cilvēku atradām. Dāvis Suharevskis savu pieteikumu atsūtīja vēlu. Šo varoni biju uzzīmējis savā galvā un trīs gadus viņu meklēju, ticēdams, ka atradīšu īsto. Un tas notika. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu