Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Pēc vairāku dienu vilcināšanās piekrist rietumvalstu izlūkdienestu ziņām par Irānas vainu pasažieru lidmašīnas notriekšanā pagājušajā nedēļā Irāna atzina «nepiedodamu cilvēcisku kļūdu» — valsts bruņotie spēki notriekuši Ukrainas pasažieru lidmašīnu ar 176 cilvēkiem. Irānas likumsargi par lidmašīnas notriekšanu aizturējuši vairākus cilvēkus. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņoja, ka Irānai oficiāli jāatvainojas un jāsadarbojas ar Ukrainas izmeklētājiem. Svētdien Teherānas ielās izgāja demonstranti, kas prasīja atkāpties valsts vadībai, kura sākotnēji neatzina pasažieru lidmašīnas notriekšanu. Protesti aptvēra vairākas vietas ārpus galvaspilsētas. Foto — Reuters

Lielbritānijas parlaments pagājušajā nedēļā apstiprināja vienošanos par Lielbritānijas aiziešanu no Eiropas Savienības 31. janvārī.

Krievijas armijas izlūkdienests GRU uzlauzis Ukrainas enerģētikas kompāniju Burisma Holdings, kas iesaistīta ASV prezidenta Donalda Trampa impīčmenta prāvā, pirmdien paziņoja Kalifornijas kiberdrošības firma Area 1 Security. Mediji pieļauj, ka hakeri meklējuši informāciju par bijušo ASV viceprezidentu Džo Baidenu un viņa dēlu Hanteru, kurš kopš 2014. gada bija Burisma Holdings vadībā.

Abas Lībijas konkurējošās valdības pirmdien Maskavā parakstīja vienošanos par pamieru. Ar Turcijas un Krievijas starpniecību panāktais pamiers stājās spēkā svētdien, lai gan abas puses viena otru ir apsūdzējušas tā pārkāpšanā. Kopš 2011. gada, kad NATO atbalstītās sacelšanās gaitā tika gāzts un nogalināts ilggadējais diktators Muammars Kadafi, Lībijā valda haoss. Uz kontroli pretendē divas konkurējošas valdības un daudzi kaujinieku grupējumi.


Austrālijā ugunsdzēsējiem izdevies pakļaut kontrolei vienu no milzīgajiem ugunsgrēkiem, kas plosās jau ilgāk nekā desmit nedēļas. Ugunsgrēku 26. oktobrī izraisīja zibens spēriens, un liesmas izdedzinājušas vairāk nekā pusmiljonu hektāru uz ziemeļrietumiem no Sidnejas. Pēdējās dienās Jaundienvidvelsā un Viktorijas štatā gaisa temperatūra nedaudz samazinājusies, vietām lijis un pierimis vējš, kas palīdzējis cīņā ar liesmām. Kopš septembra ugunsgrēkos dzīvību zaudējuši jau 27 cilvēki un aptuveni miljards dzīvnieku. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu