Divas traģēdijas • IR.lv

Divas traģēdijas

Aivars Ozoliņš

Maskavā iebilst pret Irānas atbildības uzņemšanos par lidmašīnas notriekšanu

Uzreiz pēc Ukrainas pasažieru lidmašīnas katastrofas Irānā 8. janvārī daudzi ar to saistītie apstākļi lika minēt, ka tās iemesls nebija tehniska kļūme, kā sākotnēji apgalvoja Irānas valdība. Tomēr Irānas armijas atzīšanās jau 11. janvārī, ka lidmašīnu notriekusi tās pretgaisa aizsardzība, bija negaidīti ātra. Autoritāri režīmi tā parasti nedara. Krievija jau sesto gadu noliedz atbildību par Malaizijas aviolīniju reisa MH17 lidmašīnas notriekšanu virs Austrumukrainas.

Irānas rīcība nebūs Krievijai paraugs, kā jārīkojas atbildīgai valdībai. Tieši otrādi — Krievija saka Irānai priekšā, kā jārīkojas autoritāram režīmam. Kremļa propagandas rupori uzreiz pēc traģēdijas metās vērpt sazvērestības teorijas par amerikāņu provokāciju, lai vēl vairāk saasinātu konfliktu pēc Irānas ģenerāļa Suleimani nogalināšanas Irākā 3. janvārī. Bet Irānas atbildības uzņemšanās par traģēdiju izraisīja Maskavā neizpratni un pat sašutuma lēkmi. Turienes propagandisti stājās pārliecināt Teherānu, ka tā nav notriekusi lidmašīnu vai ka tai vismaz nevajadzēja to atzīt.

Ne tikai troļļu fabrikas turpina vainot amerikāņus, bet arī, piemēram, Krievijas Valsts domes Aizsardzības komitejas priekšsēdētāja vietnieks Švitkins lamā Irānu par lēmumu uzņemties atbildību, nevis vainot par to ASV. Bet KF padomes Informācijas politikas komitejas priekšsēdētājs Puškovs ir atsvaidzinājis pārmetumus Ukrainai, ka tā «joprojām neatzīst savu vainu» Malaizijas lidmašīnas notriekšanā.

Paralēles ar reisa MH17 lidmašīnas notriekšanu ir līdz pat ieročiem. Austrumukrainā tā bija Krievijas Buk raķešu sistēma, Irānā — tās līdziniece Tor pretgaisa raķešu iekārta. Abos gadījumos izpildītāji uzskatīja, ka tēmē uz militāru objektu — pārtvertajās sarunās kaujinieki Donbasā lielījās, ka notriekta Ukrainas armijas transportlidmašīna, bet Irānā sistēmas operators uzskatījis, ka tēmē uz spārnoto raķeti. Ir arī atšķirības. Irāna izšāva raķeti savā teritorijā, bet Krievijas armija to nosūtīja Kremļa kontrolēto kaujinieku atbalstam. Un, protams, Irāna ir atzinusi savu vainu, bet Krievija savējo noliedz.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu