AAE cenšas izpētīt jaunu reģionu - Latviju • IR.lv

AAE cenšas izpētīt jaunu reģionu – Latviju

Iecietības gada ietvaros vēstniecība organizēja arī radošo ideju konkursu “Iecietība”, kurā Latvijas skolēniem un studentiem bija iespēja piedalīties un parādīt, kā viņi izprot iecietību. Publicitātes foto
Annija Botigljeri

Kopš diplomātisko attiecību nodibināšanas 1995. gadā starp Apvienotajiem Arābu Emirātiem (AAE) un Latvijas Republiku vēl nesen abām valstīm nebija aktīvas sadarbības, jo vienai par otru trūka informācijas. Pieaugot tirdzniecības apjomam un paplašinoties tiesiskajam regulējumam, Latvijas vēstniecības atvēršana Abū Dabī 2014.gadā un AAE vēstniecības Rīgā 2017.gadā bija nozīmīgi soļi ciešākas politiskās, ekonomiskās un kultūras sadarbības nodibināšanā, tām bija būtiska loma divpusējo saišu starp abām valstīm stiprināšanā.

Kā pirmā un vienīgā rezidējošā arābu vēstniecība Latvijā AAE vēstniecība Rīgā ir izveidojusi stratēģisku iesaistes plānu, kurā vēstniecība aktīvi līdzdarbojas Latvijā notiekošajās aktivitātēs, īpašu uzsvaru liekot uz sabiedriskajiem un kultūras pasākumiem Latvijā, tai skaitā labdarības kampaņām, starptautiska mēroga pasākumiem un festivāliem, kā arī publicējot rakstus plašsaziņas līdzekļos, tiekoties ar sociālajiem partneriem, svinot Nacionālo dienu un cenšoties uzrunāt cilvēkus arī ārpus Rīgas robežām. Papildu minētajam vēstniecība arī popularizē AAE un arābu kultūru, valodu un tradīcijas Latvijā.

Sociālo un humanitāro iniciatīvu jomā kopš vēstniecības nodibināšanas 2017.gadā atbalstītas dažādas organizācijas un kampaņas Latvijā, piemēram, centra MARTA sievietēm, radio maratoni un to labdarības mērķi, kā arī Rīgas Starptautiskais sieviešu klubs. Pastāv arī cieša sadarbība ar akreditētajām nevalstiskajām organizācijām bēgļiem.

Šīs iniciatīvas atspoguļo iecietības principus AAE. Turklāt vēstniecība aktīvi piedalās Ziemassvētku ikgadējā labdarības tirdziņā, kuru organizē Rīgas Starptautiskais sieviešu klubs, lai iegūtu līdzekļus labdarībai. Vēstniecība ir atbalstījusi arī Smiltenes Sarkanā Krusta slimnīcas pansionāta nodaļu un Liepājas bērnunamu bērniem ar īpašajām vajadzībām.

Sportā vēstniecība ir atbalstījusi vairākas institūcijas, veidojot atbalstošu vidi, kas mudina sportistus sasniegt vērienīgus mērķus. AAE līderi ir padarījuši Apvienotos Arābu Emirātus par džiudžitsu centru, nosakot to par AAE nacionālo sportu. Tādēļ vēstniecība atbalsta Latvijas-Brazīlijas džiudžitsu federāciju, lai organizētu pirmo džiudžitsu čempionātu Latvijā. Turklāt vēstniecība kopš 2017. gada piedalās ikgadējā Rīgas maratonā un atbalsta Latvijas speciālās olimpiādes komandu.

Izglītības jomā, piemēram, vēstniecība palīdzēja Latvijas Institūtam izdot grāmatas un informatīvus materiālus arābu valodā par Latviju, kas parāda, cik nozīmīgs Latvijai ir arābu reģions, kā arī Latvijas Nacionālajai bibliotēkai un Latvijas Universitātes Akadēmiskajai bibliotēkai uzdāvināja vairākas grāmatas arābu valodā.

Tāpat kā citas vēstniecības, kas atrodas Latvijā, AAE vēstniecība aktīvi piedalās ikgadējās Starptautiskajās dienās, kuras organizē Rīgas Starptautiskā skola, lai popularizētu Emirātu kultūru un iepazīstinātu studentus ar AAE paražām un vērtībām.

Vēl viena iniciatīva, ko organizēja AAE vēstniecība sadarbībā ar Latvijas Universitāti, bija arābu valodas runas konkurss Latvijas Universitātes arābu valodas studiju studentiem. Tā kā AAE 2019. gadu pasludināja par iecietības gadu, vēstniecība organizēja iepazīšanās un izzināšanas pasākumu Rīgas Kultūru vidusskolai un nolasīja lekciju par AAE vēsturi, kultūru un sniedza piemērus, kas atspoguļo iecietības definīciju.

Iecietības gada ietvaros vēstniecība organizēja arī radošo ideju konkursu Iecietība, kurā Latvijas skolēniem un studentiem bija iespēja piedalīties un parādīt, kā viņi izprot iecietību. Konkursa mērķis bija veicināt iecietību jauniešu vidū un parādīt veidus, kā ar radošu mākslas darbu palīdzību veicināt toleranci, kam bija būtiska loma līdzību izcelšanā starp Latviju un AAE. Vēl viens AAE vēstniecības atbalstītais projekts bija jauniešu centra atjaunošana Rēzeknē.

Veselība ir vēl viena nozare, kuru vēstniecība atbalsta Latvijā. Līdz šim vēstniecība ir dāvinājusi speciālu medicīnisko aprīkojumu Bērnu slimnīcai Rīgā un sniegusi ikgadēju atbalstu Jēkabpils pašvaldības veselības iniciatīvai Dzīvo vesels, kas joprojām turpinās, kā arī atbalstījusi iepriekšminēto Smiltenes slimnīcu.

Tā kā AAE veicina zaļo ekonomiku un augstu vērtē vides saglabāšanu, vēstniecība aktīvi piedalās ikgadējā brīvprātīgo pasākumā Lielā talka, kuras mērķis ir veicināt izpratni par vides apdraudējumu Latvijā un visā pasaulē.

AAE 2019.gads bija Iecietības gads, kura oficiālais simbols ir ghaf koks, kurš aug AAE un tiek uzskatīts par dzīvības un stabilitātes simbolu tuksnesī. Par godu Iecietības gadam vēstniecība uzdāvināja ghaf koku Latvijas Universitātes Botāniskā dārza kolekcijai.

AAE vēstniecība katru gadu aktīvi piedalās Jūrmalas kūrorta svētkos, prezentējot Emirātu kultūru un tradīcijas Latvijas sabiedrībai, kā arī reklamējot AAE, kā tūrisma galamērķi Baltijas reģionam.

Dubaijā atklās vērienīgo Expo 2020 izstādi, kura būs iespēju izzināšanas platforma daudzām nozarēm un pārvērtīs AAE par pasaules kultūras centru. Izstādē piedalīsies vairāk nekā 190 valstis, kas iepazīstinās ar savu kultūru, inovācijām, labākajām industrijām, kā arī jaunākajām tehnoloģijām. Expo 2020 būs ne vien pasaules mēroga tikšanās vieta, bet arī lieliska iespēja Latvijai parādīt savu kultūru un inovāciju sasniegumus pārējai pasaulei.

 

Autore ir Apvienoto Arābu Emirātu vēstniecības Rīgā mediju pētniece

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu