Kas Latvijas ekonomiku sagaida 2020. gadā? • IR.lv

Kas Latvijas ekonomiku sagaida 2020. gadā?

5
Ilustratīvs attēls no pixabay.com
Oļegs Krasnopjorovs

Vasara beigusies”, “Remdena tautsaimniecības izaugsme“, “Mākoņi ārējā vidē“ – tā Latvijas Bankas ekonomisti valsts ekonomiskās attīstības trajektorijā nesen piesardzīgi iezīmēja pavērsienu lejup. Tas nenozīmē krīzi – Latvijas ekonomika nepārtraukti aug jau desmito gadu pēc kārtas, un šis ilgākais ekonomikas pieauguma periods kopš valsts neatkarības atjaunošanas turpināsies arī 2020. gadā. Tomēr ekonomikas pieauguma tempi palēninās: izaugsme par 2-3% gadā, lai arī nedaudz straujāka par Eiropas Savienības (ES) valstu vidējo līmeni, nav pietiekama, lai jau pārskatāmā nākotnē baudītu Eiropas attīstītāko valstu dzīves standartus.

Šis lejupvērstais pavērsiens ekonomiskās izaugsmes prognozēs nav Latvijas fenomens un iet kopā ar globālās ekonomikas attīstības bremzēšanos. Mūsu galveno tirdzniecības partneru ekonomiskās attīstības prognozes šogad tika vairākkārt pārskatītas uz leju, kas Latvijai kā mazai un atvērtai ekonomikai nozīmē mazākas eksporta iespējas. Ārējās vides nenoteiktība, kad visa pasaule seko līdzi britu breksita sāgai, kad Donalda Trampa tvīts ir uzticamākais ziņu avots par pamieru ASV-Ķīnas tirdzniecības karā vai kad pirmajās stundās pēc dronu uzbrukuma Saūda Arābijas naftas pārstrādes rūpniecībai daži analītiķi neizslēdza naftas cenas būtisku kāpumu, nozīmē investoru piesardzību – lēmumi par ražošanas attīstību tiek atlikti, un tādējādi attīstība patiešām ir gausa (faktiski tās ir gaidas, kas piepilda pašas sevi).

Pie mērenas tautsaimniecības izaugsmes darbaspēka trūkuma izpausmes nepastiprināsies. Jau šā gada nogalē samazinājās to uzņēmēju daļa, kas atzīst darbaspēka trūkumu par svarīgu uzņēmējdarbību ierobežojušo faktoru.

Tādējādi aicinājumi vienkāršot viesstrādnieku ieviešanu var pamazām pazust no dienaskārtības. Tā vietā aktīvāk jāstrādā ar esošām darbaspēka rezervēm – starptautiskie salīdzinājumi rāda, ka dažos reģionos un iedzīvotāju grupās nodarbinātības līmenis joprojām ir nepiedodami zems (pusmūža vīrieši, jaunieši, Latgale, mazākumtautības; sīkāk sk. šeit).

Atalgojums pieaugs, bet lēnāk nekā līdz šim. 2020. gadā atalgojuma kāpums paredzams visās galvenajās tautsaimniecības nozarēs – vidēji par 6%.

Tādējādi vidējā alga pirms nodokļu nomaksas nākamā gada beigās var sasniegt 1200 eiro mēnesī. Algām pieaugot ievērojami straujāk par cenām, augs vidējās algas pirktspēja. Pašlaik tirgus dalībnieki gaida naftas cenas pakāpenisku samazināšanos, arī pārtikas produktiem straujš cenu kāpums nav gaidāms. Tādējādi patēriņa cenas 2020. gadā augs nedaudz lēnāk nekā šogad – par 2,4%.

Kā mazu un atvērtu ekonomiku Latviju būtiski ietekmē ārējā vide, tomēr paļaušanās uz ārējiem labvēlīgiem notikumiem nav ilgtspējīga attīstības stratēģija. Piemēram, 2019. gads skaidri parādīja, ka kokmateriālu cenas var samazināties tikpat strauji kā pirms tam pieaugt, dodot savu artavu ekonomikas izaugsmes tempu bremzēšanā. Daudz drošāk ir veicināt tautsaimniecības attīstību ar strukturālo reformu īstenošanu – tai skaitā veicinot izglītības un veselības aprūpes kvalitāti.

Tikai no mums pašiem ir atkarīgs, cik veselīgi un izglītoti būsim mēs un mūsu sabiedrība kopumā, un Donalda Trampa tvīti vai naftas cenu svārstības to par laimi neietekmē!

 

Autors ir Latvijas Bankas ekonomists

Komentāri (5)

Sskaisle 30.12.2019. 12.13

vai piemēram , NA un ZZS koalīcija slapju muti mums stāstīja , kā viņu galvenais mērķis ir cilvēks. Ka gādās par demogrāfiju – lai dzimtu bērni. Parādnieka kantorim uzmeta uz galda 2 miljonus – lai vīrs sēž un gādā par bērnu dzimšanu.
Reizniece Ozola tikpat siekalaini slapja stāstīja , kā jaunā nodokļu reforma mazinās sociālo netaisnību , kā uzlabos demogrāfisko situāciju –

elle un indija – kungi un dāmas – kur tas viss ir – bļedj politiķi – kā jūs neaizrijaties ar tiem saviem solījumiem –

un tie ekonomisti – nu apžēlojaties – nu esiet taču godīgi un sauciet lietas vārdos

+3
0
Atbildēt

0

Sskaisle 30.12.2019. 12.28

kas ar oik notiks ?
to neatcels , kamēr oik biznesmeņu politiķiem ziedotie miljoni netiks atpelnīti?

ko tik kautrīgi par būtiskām lietām ?

+1
0
Atbildēt

0

tonijs 31.12.2019. 17.56

Galvenais, lai nebūtu kara.

+1
0
Atbildēt

1

    Sskaisle > tonijs 02.01.2020. 12.16

    nu zini …. ja vien būtu tik vienkārši
    man bija tādi murgi – esmu noindējusi islāmistus, tagad vini mani grib sodīt par to. Esmu kaut kur tuksnesī – ne mājas, ne koki, nekas kur noslēpties, pa smiltīm pamukt arī nevaru. Drudžaini domāju , ko darīt. Te uzreiz it kā redzu sevi , ka esmu tādā tai platajā tērpā ar burku galvā – domāju, ka liegšos , ka neko neesmu indējusi un ka vienmēr nevainīga. Ja noraus to bukru – ko tad – ka esmu Skaisle liegšos, bet par Fatimu uzdoties arī nevarēšu un saproti – atkal tā dillemma – grozies kā gribi – variantu nav- nu jā ir -ir jau – pamodos

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu