Laiks un jēga • IR.lv

Laiks un jēga

Nellija Ločmele

Eksperiments! Žurnāla Ir vēsturē esam izdevuši dažādus speciālizdevumus, taču pirmo reizi veidojam izlasi, kurā apkopoti aizvadītā gada lielie pētnieciskie raksti.

Šo ideju kolēģe Indra Sprance pārveda no ASV, kur pavasarī viesojās mācību vizītē, — viena no apciemotajām redakcijām praktizēja šādu gada pētniecisko materiālu apkopošanu īpašā žurnālā.

Izpēte un analīze ir ļoti svarīgi Ir žurnālistikas stūrakmeņi. Aizvadītā gada laikā mūsu pētnieciskie raksti aptvēruši ļoti daudzveidīgu tēmu loku, sākot ar pusaudžu pašnāvībām un beidzot ar čekas ietekmi uz Atmodu. Visus tos iekļaut speciālizdevumā nav iespējams, tāpēc esam fokusējušies uz trim pētnieciskās žurnālistikas sērijām, kuru tapšanu atbalstīja konkursa kārtībā iegūtais valsts finansējums.

Kāpēc mēs izlēmām veidot šo speciālizdevumu?

Pirmkārt, vēlamies sagādāt jums ērtu iespēju tiešām izlasīt šos rakstus, ja gadījumā ikdienas darbu gūzmā kāds no tiem ir paslīdējis garām. Vai aizvest radiem un iedot draugiem, kas nav pastāvīgi Ir lasītāji.

«Laiks nav svarīgs, tikai dzīvība ir svarīga» — šos vārdus kāds citplanētietis, pēc izskata milzīgs, labsirdīgs metāla kukainis, saka slavenajā Lika Besona fantastikas filmā Piektais elements, nododot slepena ordeņa priesterim atslēgu, kas briesmu brīdī ļaus izglābt pasauli no bojāejas. 

Šis citāts kā ironiska mēme uznira atmiņā, domājot par mūsdienu steidzīgo laikmetu, kad interneta portālos ziņu virsraksti jau pēc stundas vai divām skaitās veci. «Laiks nav tik svarīgs, svarīga ir jēga,» gribu pārfrāzēt jauko citplanētieti.

Patiesībā mēs paši izvēlamies, cik drudžains vai apjēgts ir mūsu informācijas patēriņš. Tieši šajā steidzīgajā laikmetā īpaša vērtība ir analītiskai un pētnieciskai žurnālistikai, kurā ieguldīts laiks, pamatīgs darbs un zināšanas. Tāda žurnālistika nepaliek faktu straumes virspusē, bet iedziļinās, meklē problēmu cēloņus un risinājumus, tāpēc tās «derīguma termiņš» parasti ir daudz ilgāks par datumu uz žurnāla vāka.

Otrkārt, visas izlasē iekļautās tēmas — novadu reforma, veselības aprūpes kvalitāte slimnīcās un OIK atcelšana — ne tikai būs joprojām aktuālas 2020. gadā, bet šogad tajās arī gaidāmi būtiski pavērsieni. Saeimai jāpieņem novadu reforma, parlamenta komisijai jāpabeidz OIK izmeklēšana, Veselības ministrijai jāpārvērtē reģionu slimnīcām piešķirtie līmeņi jeb pakalpojumu klāsts.

Kā sava veida bonusu izlasē atradīsit arī rakstu par Aivara Lemberga ilgo tiesāšanu. Kopš Lembergs iekļauts ASV sankciju sarakstā, vērts pārlasīt šo materiālu, ko veidojām uz viņa prāvas 10 gadu «jubileju». Jo nav šaubu — ASV nebūtu iemesla darbināt ārkārtas ieročus, ja Latvijas tiesiskā sistēma pati spētu tikt galā ar šo oligarhu.

Pie šiem pētnieciskajiem rakstiem Ir žurnālisti ir strādājuši kā pie četrām atsevišķām tēmām, taču satikšanās vienā speciālizdevumā palīdz labāk saskatīt to savstarpējās saiknes. Vai tad OIK nav viena no oligarhu shēmām, kurā valsts atbalsta miljoni nonāk viltus «zaļās» enerģijas biznesmeņiem, nevis reālām vajadzībām, piemēram, veselības aprūpei? Vai ilgi iekavētā novadu reforma nav viens no veselības sistēmas krīzes iemesliem? Vai Ventspils ķeizara un viņa kontrolētās ZZS ilgstošā ietekme nav iemesls tam, ka Latvijas pašvaldību karte ir tik sadrumstalota?

Laba pētnieciskā žurnālistika uzdod svarīgus jautājumus un meklē uz tiem atbildes, lai padarītu dzīvi jēdzīgāku. Paldies visiem Ir lasītājiem, kas šo darbu novērtē un atbalsta!

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu