Izcili, paldies! • IR.lv

Izcili, paldies!

2
Anda Burve-Rozīte, Nellija Ločmele, Alise Zita Zeidaka, Gunita Nagle

Kārlis Rācenis

Jauno ārstu asociācijas vadītājs, internists un nefroloģijas rezidents priecājas, ka politiskais klimats Latvijā mainās, un sola — mediķi arī turpmāk piedalīsies šajās pārmaiņās, kurās viņš pats šogad kļuvis par labi dzirdamu balsi

Kārlis Rācenis. Foto — Edmunds Brencis

Deviņos trīsdesmit no rīta sestdienā, pēc diennakts darba Stradiņa slimnīcā, topošais nef­rologs Kārlis Rācenis (29) atslīgst Cadets de Gascogne dīvāniņā pie melnas kafijas un siera kruasāna. Šķiet pozitīvas enerģijas pilns, un tikai zinātājiem skaidrs, ka mānīgi jestrais stāvoklis ir koncentrēšanās pārslodzes un neapzināta stresa rezultāts — pēc nakts darba ārsti ilgi mēdz darboties kā uzvilkti, līdz krītas adrenalīns. Šī Rācenim bijusi smaga nakts: līdz ar citiem hronisku nieru slimību pacientiem nācies aprūpēt arī kundzi lielākos gados ar sliktām izredzēm izdzīvot. Stradiņu Nefroloģijas centrā naktī sasaukuši konsiliju. Izrunājoties ar pacientes radiniekiem, pieņēmuši smagu lēmumu.
Topošais nefroloģijas speciālists kodolīgi ieskicē savu ikdienu slimnīcā. Tajā nav vieglu epizožu, no kurām atrakstīties vienkārši ar «piedodiet!», kā šoruden ar ārstiem pašiem izdarīja citas profesijas pārstāvji — politiķi. Viņi atteicās pildīt pirms gada Saeimā pašu pieņemto lēmumu par 20% finansējuma paaugstinājumu mediķiem, izsaucot saliedētu nozares protestu.
Starp tūkstošiem, kuri 7. novembrī piketēja pie Saeimas, bija arī nefrologs un Jauno ārstu asociācijas līderis Kārlis Rācenis. Viņš 2019. gadā kļuva par jaunās mediķu paaudzes seju, kas drosmīgi runā par nepieciešamajām pārmaiņām un skaidri pasaka — nepieļaus, ka politiķi kāpj uz galvas.
Šajās nedēļās, kad ASV nākušas klajā ar atstādinātā Ventspils mēra Aivara Lem­berga un četru ar viņu saistītu organizāciju iekļaušanu globālajā Magņitska sankciju sarakstā, Rācenim ir, ko teikt par Latvijas politiku: «Esmu nereāli laimīgs par to sistēmu, kas mainās, — visu, kas tagad notiek ar Lembergu, ZZS, Saskaņas bandu, kura sāk krist.» Jaunais ārsts šos notikumus redz kopsakarā ar mediķu jautājumu. Lai gan mediķu arodbiedrība ir paudusi atbalstu Saeimas atlaišanas parakstu vākšanai, Rācenis saka: «Es neaģitēšu par Saeimas atlaišanu, jo kā pilsonis uzskatu par lielāku ieguvumu, ka Saeima paliek un mēs no tās turpinām prasīt atbildību.»
Rācenis sarunā vairākkārt uzsver: politiķiem nav pamata atslābt, mediķi spiedienu turpinās. Uzticoties likumam par algas paaugstinājumu, jaunie ārsti gada sākumā ar entuziasmu pievērsušies citām svarīgām tēmām. Piemēram, kā uzlabot medicīnas personāla un pacientu komunikāciju slimnīcās. Saeimas meli iesākto nobremzējuši, liekot atgriezties pie algu jautājuma. «Bija sajūta — vai nu apstājamies un ieejam inertā stāvoklī, vai cīnāmies. Mums asociācijas valdē ir ambiciozi cilvēki, kas nesamierināsies. Nolēmām — jārāda, ka nav vienalga! To deputāti laikam nebija gaidījuši,» — tā jauno ārstu līderis.
Pavaicāts, vai pašam interesē karjera politikā — nesen sociālajos tīklos klīda baumas, ka viņš ir JKP biedrs —, jaunais ārsts sašutumā gandrīz palecas. «Nekad neesmu bijis nevienā partijā!» Rācenis nevēlas strādāt politikā, bet gan medicīnā un zinātnē, patlaban studē RSU doktorantūrā.
Kā Rācenis nokļuva medicīnā? Haris­mātiskais, ar pašcieņu apveltītais jaunais cilvēks vēl vidusskolas sākumā domājis par aktiermākslas studijām. Mācījies valodu klasē Ziemeļvalstu ģimnāzijā, bet padevusies arī matemātika. Reiz, Ziemas­svētkus pavadot kopā ar vecākiem, domīgi ieteicies, «varbūt man jākļūst par ārstu». Tā būtu laba, lai arī grūta izvēle, atsaucies tētis un onkulis. «Papildus daudz mācījos fiziku, ķīmiju, bioloģiju. Labi noliku eksāmenus un iestājos Rīgas Stradiņa universitātē.» Kādu laiku svārstījies starp ķirurģiju un terapiju, līdz sapratis — «kā ieraugu pacientu, vienmēr interesē, kāpēc izmeklējumos izmainīts tas vai tas, kādas ir likumsakarības». Terapeitisks domu gājiens!
Pēc Rāceņa domām, nefroloģija ir visinteresantākā terapijas joma. Ilgi un aizrautīgi viņš stāsta par Stradiņu Nefroloģijas centra metodēm un panākumiem — ārstējot tādā pašā līmenī kā Eiropas universitāšu klīnikās, atsevišķos aspektos, iespējams, pat rūpīgāk. Jaunajam latviešu ārstam ir, ar ko salīdzināt, — viņš stažējies Šaritē klīnikā Vācijā.
Rācenis ģimenē nav vienīgais ārsts. Viņa dzīvesbiedre Laura strādā Rīgas Dzemdību namā. Šogad Ziemassvētki abiem paies dežūrās katram savā slimnīcā. Jaunajā gadā gan ballīte kopā!

Anda Burve-Rozīte

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu