Kā Grēta iekaroja pasauli • IR.lv

Kā Grēta iekaroja pasauli

1
Grēta savās mājās Stokholmā. Foto — Scanpix
© Der Spiegel

Zviedru pusaudze Grēta Tunberga šogad kļuva par simbolisku līderi cīņā pret klimata izmaiņām, daudzi viņu pat sauc par pēdējo glābēju. Vai tiešām 16 gadus vecā meitene ir vienīgā prātīgā būtne uz milzīgajās problēmās stiegošās planētas?

Aptuveni pusstundu pēc saviļņojošās runas ANO Klimata rīcības samitā Grēta Tunberga stāv vienā no UNICEF pagrabstāva telpām Ņujorkā. Gaisa kondicionētājs šajā septembra dienā zāli atvēsinājis tik pamatīgi, ka jaunā klimata aktīviste mazliet dreb, tāpēc uzvilkusi zilu jaciņu ar kapuci.

Neilgi pirms tam viņa pasaules politiskajiem līderiem pārmeta — kā viņiem nav kauna nozagt nākotni nākamajām paaudzēm? 16 gadus vecā zviedriete parasti runā mierīgi un racionāli, taču šoreiz pacēla balsi. 

Pēc savas runas ejot laukā no plašās ANO asamblejas zāles, sagadīšanās pēc viņai garām pagāja ASV prezidents. Donalda Trampa vadītā valsts ir vienīgā pasaulē, kas nolēmusi izstāties no 2015. gadā panāktās Parīzes klimata vienošanās. Un viņa valdībā pie teikšanas ir cilvēki, kuri globālo sasilšanu sauc par izdomājumu.

Pirms uzrunas ANO Grēta Amerikā pavadīja gandrīz mēnesi. Savās publiskajās uzstāšanās reizēs viņai bija iespēja nepārtraukti kaunināt Trampu, tomēr Grēta ASV līderi nepieminēja ne reizi. Jo viņš nav problēma. Ikviens ir. Ieskaitot bijušo ASV prezidentu Baraku Obamu, ar kuru zviedru pusaudze tikās nedēļu pirms ierašanās ANO. Ieskaitot arī Vācijas kancleri Angelu Merkeli, kas ANO tribīnē kāpa nākamā pēc Grētas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu