Pieci padomi vecākiem, ja interneta vidē nonācis bērna kailfoto • IR.lv

Pieci padomi vecākiem, ja interneta vidē nonācis bērna kailfoto

Ilustratīvs attēls no pixabay.com
Maija Katkovska

Izvērtējot pēdējā gada laikā Drossinternets.lv ziņojumu līnijā saņemtos vēstījumus par bērnu pornogrāfijas materiālu apriti internetā, mēs redzam, ka arvien biežāk šāda veida saturu rada bērni – pēc pašu iniciatīvas vai citu pamudināti, filmējot, fotografējot vai izrādot kameras priekšā savu kailo ķermeni. Pie mums pēc palīdzības bieži vēršas satraukti vecāki, kuru bērnu kailfoto ir nonākuši internetā. No šādas nepatīkamas un pazemojošas situācijas nav pasargāts neviens, tāpēc vecākiem ir jāzina, kā pareizi jārīkojas, ja pēc palīdzības vēršas bērns. Svarīgi ir darīt visu, lai notikušais bērna psiholoģisko stāvokli ietekmētu pēc iespējas mazāk.

Pirmkārt, uzmanīgi uzklausiet bērnu, nenosodot, nepārtraucot un neuzdodot jautājumus. Ir arī svarīgi uztvert stāstīto, neizrādot sakāpinātas emocijas, citādāk bērns var noslēgties un neatklāt patiesību par notikušo. Visticamāk, bērns ir situācijas upuris, tāpēc jums viņš ir jāatbalsta, nevis jāsoda. Visdrīzāk, bērns būs satraukts, nomākts vai nobijies, tāpēc parūpējieties, lai viņš jūtas drošībā. Piedāvājiet bērnam savu atbalstu, paliekot kopā ar viņu, kamēr tiek atrisināta problēma.

Otrkārt, iegaumējiet norādes, kur attēls vai video internetā ir redzams, kam tika sūtīts, kurš to pārsūtīja utt. Tās palīdzēs dzēst attēlu un video no publiskas aprites un veikt nepieciešamās darbības varmākas meklēšanai. Noglabājiet attēlu/video drošā vietā, lai tas kalpotu par pierādījumu notikušajam situācijas noskaidrošanai un atrisināšanai. Attēlu nedrīkst nevienam pārsūtīt.

Treškārt, nesoliet bērnam, ka saruna paliks tikai starp jums, bet paskaidrojiet viņam, ko darīsiet ar šo informāciju, kam tā tiks tālāk nodota un kāpēc tā jārīkojas. Ir jāņem vērā, ka par notikušo vardarbību pret bērnu, iespējams, būs jāinformē arī skolas sociālais pedagogs, jo nereti kailfoto ir redzējuši un to izplatīšanā iesaistījušies arī skolas skolēni.

Ceturtkārt, ziņojiet Drossinternets.lv vai Valsts policijai, balstoties uz bērna sniegto informāciju, un konsultējies, kā rīkoties tālāk. Ja cietušais bērns norāda uz vienaudžiem, kuri iesaistījās attēla izplatīšanā, tad sadarbībā ar skolu aiciniet personas, kuru rokās nonācis bērna kailfoto vai video, to dzēst no savām viedierīcēm, lai nepieļautu tālāku izplatību.

Piektkārt, ziņojiet sociālo tīklu administrācijai, pieprasot dzēst saturu, jo šāds saturs ir pretrunā ar sociālo tīklu lietošanas noteikumiem. Saites uz ziņošanas rīkiem pieejamas Drossinternets.lv mājaslapā atrodamajā Sociālo tīklu drošības ceļvedī.

Esam arī sagatavojuši informatīvu materiālu  “Kā rīkoties, ja bērna kailfoto ir nonācis internetā?”, kurā vecāki var atrast noderīgu informāciju par veidiem, kā bērnu kailfoto parasti nonāk interneta vidē. Plašāka uzmanība tiek pievērsta paņēmieniem, kurus parasti izmanto bērni un pusaudži, lai “izvilinātu” kailfoto citam no cita. Tāpat apkopoti triki, kādus ir iecienījuši pedofili. Informatīvajā materiālā ir apkopoti arī praktiski padomi, kā rīkoties vecākiem, ja bērns vēršas pēc palīdzības, tie ir pieejami šeit:

Nobeigumā ir jāuzsver, ka jebkādas darbības ar nepilngadīgas personas kailfoto internetā ir nelegāla satura izplatīšana. Par jebkuru bērnu kailfoto internetā nekavējoties jāziņo Drossinternets.lv vai Valsts policijai. Saskaņā ar Latvijas likumdošanu, persona, kas rada vai izplata bērnu kailfoto, var tikt saukta pie kriminālatbildības, kura iestājas jau no 14 gadu vecuma.

 

Autore ir Drossinternets.lv vadītāja

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu