Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Gaidot Krievijas prezidenta Vladimira Putina un Ukrainas līdera Volodimira Zelenska tikšanos Parīzē, sarosījušies arī suvenīru tirgotāji. Kādā Sanktpēterburgas tirgū nopērkamas Putina, Zelenska, kā arī samita iniciatoru — Vācijas kancleres Angelas Merkeles un Francijas prezidenta Emanuela Makrona — matrjoškas. Foto — AFP/LETA

Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sarunās Parīzē ir vienojušies par pilnīga pamiera panākšanu Ukrainas austrumos līdz šā gada beigām un spēku atvilkšanu no konflikta zonām līdz 2020. gada martam. Tomēr vienošanās netika panākta par reģiona robežkontroles nodošanu Ukrainai, kā arī par Donbasa un Luhanskas vietējo vēlēšanu īstenošanu. Šomēnes Ukraina un promaskaviskie separātisti veiks arī jaunu gūstekņu apmaiņu. Šī bija pirmā reize, kad tikās Zelenskis ar Putinu. Nākamā četru valstu vadītāju tikšanās notikšot tuvāko četru mēnešu laikā.

Pasaules antidopinga aģentūra (WADA) pirmdien sodīja Krieviju par valsts atbalstītu dopinga programmu — Krievijas sportisti četrus gadus nevarēs piedalīties augsta līmeņa sporta sacensībās: divās olimpiskajās spēlēs un pasaules kausā futbolā. Arī Krievijas valdības amatpersonām būs aizliegts apmeklēt augstākā līmeņa sacensības, un valsts šķirsies no tiesībām organizēt starptautiskas sacensības un pat pretendēt uz to rīkošanu. Piespriesto bargo sodu var apstrīdēt Starptautiskajā Sporta arbitrāžas tiesā.

NATO līderi pagājušajā nedēļā apstiprināja jaunus aizsardzības plānus Polijai un Baltijas valstīm, lai arī pirms tam iebilda Turcija, prasot atbalstu cīņai ar Sīrijas kurdu grupējumiem. NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs teica, ka Turcija atteicās no savas pozīcijas, jo NATO samitā neapsprieda Sīri-jas kurdu grupējumus, kurus Turcija uzskata par teroristiem. Stoltenbergs arī paziņoja, ka NATO vēlas dialogu un uzlabot attiecības ar Krieviju.

Sestdien Sočos valstu ciešāku integrāciju apsprieda Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Baltkrievijas vadītājs Aleksandrs Lukašenko. Svētdien tikšanās beidzās bez dokumenta parakstīšanas. Tikmēr Minskā divas dienas demonstrācijā izgāja aptuveni 1000 cilvēku, kas apsūdzēja Lukašenko par nodomiem Baltkrieviju pievienot Krievijai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu