Tiešs trāpījums • IR.lv

Tiešs trāpījums

6
Aivars Ozoliņš

ASV sankcijas pret Lembergu nāks par labu Latvijai

Sen dzirdēju, nu redzēju… Pirmdien pārliecinājāmies, ko īsti nozīmē līdz šim ārzemju ziņās lasītais par Magņitska likumu un ASV valdības sankcijām korumpantiem. Starptautiskajā pretkorupcijas dienā ASV Finanšu ministrijas Ārvalstu aktīvu kontroles birojs papildināja sankcijām pakļauto sarakstu arī ar mūsmāju Aivaru Lembergu un četrām organizācijām — Ventspils Brīvostas pārvaldi, Ventspils Attīstības aģentūru, Biznesa attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju. Finanšu institūcijas vairs nedrīkst sniegt pakalpojumus šai privātajai un šīm juridiskajām personām. 

Blīkšķis ir pamatīgs, tūlītējais iespaids ir neparasts un labs.

Sankciju starpkontinentālās raķetes tiešais trāpījums izdzina Latvijas oligarhu senioru no bunkura ārdīties atkal, kā senos laikos, «publiskajā telpā». Taču sprādziens ir iznīcinājis savulaik radioaktīvo «ko saka Lembergs» mākoni, kas ceturtdaļgadsimtu bija karājies virs lēmumu pieņēmējiem un sabiedrības. Piepeši ir vienalga, ko Ventspilī purpina smagos kriminālnoziegumos sen apsūdzētais. Viņš ir tikai viens no jaunpienācējiem ASV sankcijām pakļauto sarakstā. Vai mums rūp, ko par savu nonākšanu šajā sarakstā šodien saka, piemēram, Zorans Petrovičs Belgradā vai Kuns Kims Pnompeņā? Katrs no sarakstā ieliktajiem ir problēma savai valstij, taču noteikti nav daļa no risinājuma.

Labā ziņa ir, ka oligarhu centrālais bunkurs ir sagrauts, un tas ir neatgriezeniski. Tā ilggadējais saimnieks vienā mirklī ir kļuvis bīstams ikvienam, ar kuru ir saistīts, tātad daudziem. Ielaisties darījumos ar Lembergu vai viņa kontrolētajām organizācijām nozīmē riskēt nonākt tajā pašā sarakstā. Trieciena seismiskais vilnis ies daudz tālāk par šodien Lembergam varbūt spiedīgo ķibeli, kā nu lai samaksā saviem advokātiem, un īstermiņā diemžēl atstās iespaidu arī uz tautsaimniecību. Valdība zibenīgi nolēma pārņemt valsts kontrolē Ventspils un arī Rīgas brīvostu. Vai ar to pietiks, lai norobežotu infekcijas perēkli, kas apdraud citas biznesa un valsts struktūras?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu