Kino pēc svētku mielasta • IR.lv

Kino pēc svētku mielasta

Dzīvoklis / The Apartment
Kristīne Simsone

Četras filmas Ziemassvētku brīvdienu vakariem

iemas brīvdienas nav iedomājamas bez kino — ne velti televīzijas gandrīz katru gadu rāda svētku hitus, sākot ar britu romantisko komēdiju Tāda ir mīlestība (Love Actually) un fenomenāli veiksmīgo 90. gados aizsākto amerikāņu filmu sēriju Viens pats mājās. Taču kino piedāvājums ir krietni vien saistošāks par pāris līdz vīlītei pazīstamām filmām. Lūk, četri ieteikumi elegantam un sirsnības pilnam mājas kinovakaram.

Dzīvoklis / The Apartment (1960). Rež. Billijs Vailders
Billijs Vailders ir dzimis nelielā Polijas pilsētiņā Tatru pakājē. Vēlme studēt žurnālistiku viņu aizveda uz Berlīni, bet kino — uz Parīzi. 

30. gados Vācijā, kad pie varas nāca nacisti, ebrejs Vailders, tāpat kā liela daļa Eiropas kino veidotāju, mākslinieku un inteliģentu, emigrēja uz ASV. Tur viņš piedzīvoja spožu karjeru — Vailderu uzskata par vienu no daudzveidīgākajiem Holivudas zelta laikmeta režisoriem. Viņš veidojis gan komēdijas Ņinočka (Ninotchka) un Džezā tikai meitenes (Some Like It Hot), gan ikonisko film noir trilleri Dubultā apdrošināšana (Double Idemnity) un 1960. gadā — kā savas karjeras apogeju — romantisko komēdiju Dzīvoklis ar izcilajiem aktieriem Džeku Lemonu un Šērliju Makleinu. Dzīvoklis, iespējams, nav tipiska Ziemassvētku vai brīvdienu filma — svētku sezona tajā ir pieminēta tikai «garāmejot», tuvojoties filmas finālam. Stāstā par apdrošināšanas klerku un lifta operatori, kuri (katrs atsevišķi) ir nelaimīgi iemīlējušies, uzmirdz gan izcilas komēdijas epizodes, gan patiesi smeldzīgi atskārsmes brīži. To galvenais uzdevums, kā saka viens no filmas varoņiem, ir mudināt mūs būt vārda mensch jeb «cilvēks» cienīgiem.

Filma skatāma Amazon Prime. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu