Telpa domai • IR.lv

Telpa domai

1
Dace Sparāne-Freimane. Foto — Madara Gritāne
Veronika Viļuma

Mazajiem Latvijas grāmatizdevējiem darbs nav bizness, bet gan aicinājums un loģisks turpinājums gadu garumā lolotai mīlestībai pret literatūru. Par spīti atšķirīgajām personībām un plauktu saturam, viņi ir vienisprātis — digitāli pieejamas informācijas iegūšanu nevar un nevajag salīdzināt ar baudu, ko sniedz grāmatas pārlapošana

Cilvēki novērtē labo

Divdesmitgadīgā runča Kaķīškunga viesistaba ir silta un mājīga. Vāzēs izkārtoti tumšsārti ziedi, uz palodzes — orhideju rinda, tomēr skatiens apstājas pie manuskriptu kaudzēm un grāmatu plauktiem, kuri nosedz gluži vai visas sienas. Jābrīnās, kāda gara oāze paslēpusies pelēkajā tipveida Purvciema namā. Kopā ar rudo kaķu senioru mūs sagaida izdevniecības Dienas Grāmata direktore un galvenā redaktore 

Dace Sparāne-Freimane. Pirms tam strādājusi lieliskajā, taču nu jau izbijušajā izdevniecībā Atēna, viņa 2005. gadā pieņēma piedāvājumu vadīt tolaik vēl spēcīgā laikraksta Diena jauno grāmatu izdošanas projektu, kas joprojām fokusējas uz latviešu literatūru. «Esmu cilvēks, kam patīk rīkoties, pieņemt lēmumus, uzņemties atbildību. Biju nostrādājusi izdevniecībā ilgu laiku, visu to pasauli it kā pārzināju, bet tas tik un tā bija jauns izaicinājums,» Dace atceras Dienas Grāmatas sākumu, kuru iezīmēja Ditas Rietumas un Normunda Naumaņa grāmata 365 Dienas filmas. Kopš 2009. gada izdevniecība un laikraksts nav saistīti. «Sava pasaule,» nosaka Dace, kura deviņos vai pat septiņos no rīta jau ir savā mazajā Mūkusalas birojā, lai kopā ar nelielo izdevniecības komandu darītu visu nepieciešamo — krāmētu no tipogrāfijas atvestās grāmatas, izsniegtu tās veikaliem, rediģētu tekstus, komunicētu ar autoriem un taisītu tāmes. «Man visu laiku ir sajūta, ka ar mums viss ir kārtībā, cilvēki ir gudri un labi, tikai viņiem mēģina iestāstīt, ka viņiem vajag vienīgi to, kas ir lēts un viegli iegūstams. Tā nav. Cilvēki novērtē visu labo, kas parādās,» smaida Dace, un viņas sacīto apliecina arī viena no izdevniecības lielākajām veiksmēm — romānu sērija Mēs. Latvija, XX gadsimts. Nākamā sērija Es esmu… sāksies 2020. gadā un būšot vēl par «klasi augstāk». Tajā rakstnieki un literatūrzinātnieki radīs darbus par 13 latviešu literatūras klasiķiem.

Daces grāmatplauktos izdevumi sakārtoti pēc alfabēta, atsevišķi — dzeja un speciālā literatūra. «Grāmatu visu laiku ir vairāk nekā plauktu, un pārcelšanās ir pats baisākais,» viņa smejas. «Nekad neesmu ticējusi, ka digitālā pasaule apēdīs grāmatas. Ierīcēs ir vieta visam, bet ne grāmatai,» atzīst Dace, kura drukātajiem izdevumiem priekšroku dod ne dizaina, bet lasīšanas procesa dēļ. Būtiskākais ir jēgpilns saturs: «Literatūra nenāk šai pasaulē, lai tevi izklaidētu un uzmundrinātu, bet lai liktu tev domāt, meklēt atbildes — tas ir mākslas uzdevums.»

Dacei svarīgas grāmatas

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu