Ai Suzuki, Japānā ada stilizētus latviešu dūraiņus • IR.lv

Ai Suzuki, Japānā ada stilizētus latviešu dūraiņus

«Es gribu, lai daudzi cilvēki iepazītos ar skaisto Latviju un skaistajiem latviešu cimdiem,» paziņo Ai Suzuki jeb Aijiņa. Hokaido šobrīd notiek viņas adījumu izstāde. Foto no personīgā arhīva
Ieva Puķe

Pirms astoņiem gadiem, no dzimtās Hjogo pārceļoties uz Hokaido, pēdējo Japānas salu ziemeļos no Osakas, Ai Suzuki iemācījās adīt. «Adīšana bija jautra un padarīja mani laimīgu,» uzrunāta Facebook, viņa rakstiski atbild skaidrā latviešu valodā. «Vasarā pirms četriem gadiem grāmatnīcā satiku Latvieša cimdus,» viņa piemin Marutas Grasmanes grāmatu, ko Ajumi Kurosava ir pārtulkojusi japāņu valodā. «Man bija šoks. Modelis, krāsa. Latvijas tauta un ainava. Viss ir ļoti skaists!» Kopš tā brīža Ai Suzuki neadot citus cimdus kā tikai latviešu. «Es sajūtu ziņojumu latviešu dūraiņos. Jūtu skaistu latviešu sirdi,» Ai turpina. «Mani interesēja Latvijas dūraiņi un Latvija. Dabisks skaistums, kultūra un skumja vēsture. Dūraiņi man daudz mācīja. Es arī satiku daudz adīšanas skolotāju. Latvijas cimdi savieno cilvēkus..» 

Ai dūraiņiem esmu uzdūrusies sociālajos tīklos. Facebook un Instagram profilos viņa sevi nosaukusi latviešu mīļvārdiņā — par Aijiņu. Līdz 8. decembrim kādā Hokaido galerijā norisinās viņas latviešu dūraiņu izstāde un adīšanas meistarklases. Japānietes cimdus iedvesmojusi latviešu adīšanas tehnika, bet krāsu salikumi ir koši un netradicionāli — rozā, lillā, oranžs. 

Arī mūsu saziņa ir neordināra. Aijiņa atsakās no WhatsApp vai Skype sarunas, viņas svešvalodu zināšanas neesot tik labas. Lai atbildētu uz jautājumiem, acīmredzot lieto kādu tulkošanas rīku. Uzzinu, ka japānietei ir 33 gadi. Desmit gadus strādājusi par sociālo darbinieci, bet tagad katru dienu adot. Galvenā interese ir Latvija un latviešu cimdi. «Pagājušajā gadā es paliku Latvijā piecas dienas,» viņa raksta. «Priecājos, ka varēšu apmeklēt skaisto Latviju, bet man tas nebija pietiekami. Šogad paliku Latvijā 88 dienas. Satiku daudz skaistu ainavu, skaistus cilvēkus.»  Senās klēts meistardarbnīca ar Aijiņas kulta grāmatas Latvieša cimdi autori Marutu Grasmani, viesošanās pie meistariem Baltinavā, adīšanas nometne Valmierā. «Zigrīda Kļava, Ieva Kuzmane, Iveta Gabrāne, Iveta Zariņa, Baiba Pilāne,» rokdarbniece atsūta meistaru vārdus.

Vai Aijiņai ir kāds iecienīts latviešu ornaments? «Saule,» japāniete atbild ar emodži zīmi. «Man tā tik ļoti patīk! Un Auseklis! Brīnišķīgs latviešu simbols, kas ģimenei un draugiem nes laimi.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu