Drūmā komiķe • IR.lv

Drūmā komiķe

1
Aiva Birbele. Foto — Ieva Salmane
Anda Burve-Rozīte

Dramaturģe un Sieviešu stendapa dalībniece Aiva Birbele uzskata — nav tādas tēmas, par kurām komiķi nedrīkstētu pasmieties

Bija mazliet neērti, tomēr smējos, skatoties dramaturģes Aivas Birbeles stand-up jeb stāvizrādes stāstu par to, kā 50 gadu dzimšanas dienā sociālajā tīklā viņa saviem sekotājiem pavēstījusi vecumu, bet gaidīto «neizskatās!» neviens nav teicis. Kaunu mazināja tas, ka Aivas izrādi skatījos viena pati mājās YouTube un neviens manu smiešanos nedzirdēja. Turklāt pati esmu aptuveni tajā pašā vecuma grupā, un par sevi pasmieties drīkst.

Cik vienkārši vai sarežģīti ir jokot par jutīgām tēmām, jaunajā LTV dokumentālajā filmā Vārdotājas režisorei Adrianai Rozei stāsta Sieviešu stendapa dalībnieces. «Sieviešu stendaps ir sieviešu komiķu apvienība, kas reizi mēnesī organizē stendapu Kaņepes Kultūras centrā. Viņas runā par aktuālām, bieži neērtām tēmām. Pieteikties piedalīties var ikviens/-a,» vēsta apvienības sociālo tīklu lapa, ko kūrē dzejniece Inga Gaile. Viņa sieviešu stāvizrāžu tradīciju Latvijā sāka 2014. gadā. 

Gaile vēlējās, lai sievietēm ir platforma, kurā publiski ķidāt sociālpolitiski nozīmīgus jautājumus no personīgās pieredzes skatpunkta. Sievietes kāpj uz skatuves ar stāstiem par karjeru, vecumu, seksuālo orientāciju, lieko svaru, šķiršanos, bērniem un daudzām citām. Šo piecu gadu laikā skatītājus uzrunājušas vairāk nekā 50 dalībnieces, bet regulāri uzstājas divdesmit. Vairums no viņām ir radošo profesiju pārstāves. Arī Aiva Birbele.

Vai šodien jokot nav tas pats, kas staigāt pa mīnu lauku — nepārdomāts, neveikls joks pat stāvizrāžu megazvaigznēm karjeru var aizslaucīt vienā mirklī?
Sieviešu stendapā mums nav lielas auditorijas. Tie komiķi, kuriem ir liela auditorija, piemēram, Skutelim, vienmēr ir pieklājīgi. Viņi nekad nerunā par ļoti jutīgiem tematiem. Gaidu, ka savā jaunajā šovā varbūt Sipeniece kaut ko pateiks. Sieviešu stendapā pagaidām bliežam par visu. Kā tik mums nav bijis! Vienai dalībniecei pat sanāca nepatikšanas ar Nacionālās apvienības atbalstītājām. Bija izņēmušas no viņas teiktā teikumu — es pat neatceros, vai tajā bija minēti fašisti, vai kas cits, un tika uztaisīts tracis dalībnieces darbavietā, kas strādā saistībā ar NATO. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu