Vai Rail Baltica nobrauks no sliedēm? • IR.lv

Vai Rail Baltica nobrauks no sliedēm?

Ilustrācija — Krišs Salmanis
Pauls Raudseps

Bijušais RB Rail izpilddirektors: pašreizējā formā projekts var neizdzīvot

Sarkanās brīdinājuma gaismas mašīnista panelī mirgo aizvien uzstājīgāk, komanda kļūst ar katru mirkli nervozāka un sūta trauksmes ziņas dispečeriem. Vēl pat neuzņēmis ātrumu, gadsimta projekts Rail Baltica draud nobraukt no sliedēm.

Par sarežģītajām savstarpējām attiecībām un lēmumu pieņemšanas smago gaitu projekta īstenošanā dzirdam jau gandrīz kopš 2014. gada, kad trīs Baltijas valstis parakstīja līgumu par ātrvilciena trases ar Eiropas platuma sliedēm būvēšanu no Tallinas līdz Polijas robežai.

Sapnis ar vilcienu aizbraukt līdz Berlīnei spārnoja daudzus, taču projekta ieviesēji mocījās ar pārvaldības modelī iebūvētajām pretrunām. Trīs Baltijas valstis ir projekta īpašnieces, un tās projekta ieviesēja — kopuzņēmuma RB Rail — padomē pārstāv katras valsts vietējie dzelzceļa uzņēmumi, kuru darbība projekta īstenošanā ir jāuzrauga tam pašam RB Rail. Visam klāt nāk gan visu trīs valstu vēlme nodrošināt, lai pēc iespējas vairāk no projektēšanā un celtniecībā apgūstamās naudas paliek pašmāju uzņēmējiem, gan Lietuvas specifiskās problēmas ar jau uzbūvētām, bet ātrgaitas vilcienam nepiemērotām Eiropas platuma dzelzceļa sliedēm no Kauņas līdz Polijas robežai. Pa tām ātrvilcienam būtu jābrauc stipri lēnāk un, iespējams, ik pa brīdim pat jāapstājas, lai palaistu garām citus vilcienus — daudzviet trase šķērso citus sliežu ceļus, un vienā vietā pie Kauņas ir tikai viens, nevis divi paralēli sliežu pāri. Lietuvieši nevēlas šo posmu pārbūvēt, un tas kavē pieņemt virkni konkrētu lēmumu par tehniskajiem standartiem.

Pirmais nopietnais trauksmes zvans atskanēja 2018. gada novembrī, kad neilgi pirms sava darba līguma termiņa beigām atlūgumu iesniedza RB Rail valdes priekšsēdētāja un izpilddirektore Baiba Rubesa, publiskā paziņojumā brīdinot: «Rail Baltica atklāšana 2026. gadā ir nopietni apdraudēta.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu